Najviše se grade stanovi

Od početka primene novog zakona o planiranju i izgradnji, i usvajanja Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Grada sklopila je 772 ugovora sa investitorima, za izgradnju više od pola miliona kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora.

" Na osnovu ovih ugovora plaćen je doprinos za izgradnju oko 566.000 metara kvadratnih, od čega 190.876 kvadrata stambenog prostora, 229.633 metara kvadratnih poslovnog prostora i 23.655 metara kvadratnih proizvodnog prostora, dok se ostali ugovori odnose na prostore javne namene " rekao je Vesić i dodao da se na teritoriji deset centralnih gradskih opština najviše grade stanovi, ukupne površine preko 130 hiljada kvadrata.

Vesić je naglasio da se više od 80 odsto poslovnih objekata gradi u tri opštine, i to na Paliluli šoping centar u Višnjičkoj ulici površine skoro 45 hiljada kvadrata, kao i poslovni objekat u Borči površine preko 12 hiljada kvadrata, na Novom Beogradu se grade poslovni objekti i tržni centar površine od skoro 80 hiljada kvadrata i na Voždovcu počinje da se gradi objekat Ikea površine od skoro 40 hiljada kvadrata. On je dodao da se objekti proizvodnje grade uglavnom u rubnim opštinama kao što su Mladenovac, Sopot, Grocka i Obrenovac i da se tna prvom mestu radi o hladnjačama, stovarištima i drugim ekonomskim objektima.

" Prema zakonu, investitor doprinos za građevinsko zemljište može da plati jednokratno, do prijave radova, uz popust od 30 odsto ili pun iznos na 30 mesečnih rata " rekao je Vesić i dodao da je većina investitora iskoristila popust, tako da im je ispostavljen obračunat doprinos od 2.63 milijarde dinara, od čega je u gradsku kasu već uplaćeno oko 1.95 milijardi dinara, dok će investitori koji su odlučili da svoj doprinos plate na 30 rata, uplatiti u gradsku kasu ukupno oko 272 miliona dinara.

On je dodao da je Grad zaključio 814 ugovora, odnosno aneksa ugovora u redovnoj proceduri i u postupku legalizacije sa investitorima koji su zaključili ugovore sa Gradom pre stupanja na snagu Zakona o planiranju i izgradnji, čime su i ovi projekti koji su godinama bili mrtvo slovo na papiru počeli da se realizuju, kao i da je grad u postupcima zakupa, otuđenja i konverzije zaključio 50 ugovora.

Vesić je rekao da je jedan od najvažnijih zadataka sadašnje uprave Grada Beograda kada je dobila poverenje građana bio da se vrate investitori u grad, domaći ili strani, veliki i mali i da u našem gradu ponovo počne da se gradi.

" Danas možemo da kažemo da smo u tome uspeli i da je prošlo vreme kada je Grad davao pedesetak građevinskih dozvola godišnje. Građani treba da znaju da investicije ne donose samo radna mesta u građevinarstvu i nova radna mesta u objektima koji se izgrade već grad od doprinosa koji uplate investitori gradi infrastrukturu, puteve, vodovod i kanalizaciju. Zato svaki novi kran u Beogradu ne znači samo nova radna mesta, već više novca za infrastrukturu grada " poručio je Vesić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar