Najveće greške pri opremanju enterijera

Useljenje u nov stan ili renoviranje starog predstavlja uglavnom vrlo uzbudljiv, ali i stresan period. Ukoliko želite sami da opremite prostor, bez stručne pomoći, navodimo vam nekoliko stavki koje su korisne prilikom osmišljavanja dizajna i pomoću kojih je moguće izbeći česte greške u enterijeru.

Ne prenatrpavajte prostor

Istina je da nije teško brzo pretvoriti dobro planiran i osmišljen prostor u nešto što više liči na kolekciju nameštaja i kućnih aksesoara. Vaš nameštaj bi trebalo da popuni prostor u prijatnom i funkcionalnom smislu, da bude postavljen na takav način da omogućava neometano kretanje. Kuća ne bi trebalo nikada da bude opremljena previše, ne samo zato što u takvom slučaju vizuelno dobija manje dimenzije, već zato što je teško kretati se u takvom prostoru. Ali to nije samo pitanje previše nameštaja, već i pozicija istih. Nekada je dovoljno samo napraviti nov raspored i uvideti veliku razliku. Osećaj prenatrpanosti, haosa, nereda se ne postiže samo unošenjem previše nameštaja, već i postavkom velikog broja neorganizovanih detalja, ukrasa... Razmislite o tome šta vam je zaista potrebno i pokušajte da izbacite sve nepotrebne stvari.

Previše detalja u enterijeru

Budite svesni veličine stana

Nikada nemojte kupovati nameštaj, a da ga prethodno niste izmerili. Isto važi i za stan, gde je poželjno uzeti sve potrebne mere. Previše mali ili previše veliki nameštaj deluje neusklađeno i neadekvatno, što može biti prilično skupocena greška.

Loše osvetljenje

U svakom enterijeru osvetljenje je od ključnog značaja. Prirodno svetlo je uvek najdragocenije, te ga stoga nemojte blokirati teškim zavesama ili visokim nameštajem. Čak ga u nekim delovima kuće možete i naglasiti postavkom ogledala prekoputa otvora, tj. prozora. Što se tiče planiranja rasvete i veštačkog osvetljenja, uvek uvodite više od jednog izvora svetla u sobi. Osim glavne rasvete, koja je često centralna u vidu lustera, u zavisnosti od funkcije, poželjno je imati i sekundarna, ambijentalna svetla na zidovima, u spuštenim plafonima ili u vidu zanimljivih lampi. Po želji, za neke grupe osvetljenja u vašem prostoru možete izabrati i opciju regulisanja intenziteta, u vidu dimer prekidača.

Nedovoljna rasveta u kuhinji

Birajte nameštaj u skladu sa izborom boje za zidove

Mnogo je teže izabrati nameštaj za već okrečen prostor nego obrnuto, naravno, ukoliko zidovi nisu bele boje. Da biste bili sigurni u odabir boja, razmislite dobro o boji i meblu planiranog centralnog nameštaja, tj. garniture za sedenje, ako je u pitanju dnevni boravak. U mnogim salonima je moguće dobiti primerak štofa, kože ili drugog izabranog materijala, što vam može znatno pomoći pri odlučivanju zidne boje u farbarama. Ukoliko je izvodljivo, savetujemo da svaku izabranu boju probate na delu zida i ostavite 24h da se osuši, pre krajnje vaše odluke. Naravno, budite oprezni pri izboru, izbegavajte previše različitih boja i kontrasta.

Harmonično usklađene boje zidova i nameštaja u enterijeru

Planirajte budžet za opremanje

Pre početka bilo kakvih radova u enterijeru i kupovine opreme i nameštaja, bitno je da znate što tačnije planirane troškove, kao i vaš budžet. Savetujemo da vam izvođač radova da detaljnu ponudu, pre početka bilo kakve intervencije, kako ne bi došlo do neplaniranih ishoda. Ukoliko niste u mogućnosti da opremite stan u celosti na početku, savetujemo da rasporedite kupovinu i nabavljate jedno, po jedno. To nikako nije loša opcija, jer omogućava da se enterijer "gradi" polako ,oprema pravim izborom i uživa u svakom novom unetom detalju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar