Najskuplje grejanje na lož ulje, najjeftinija drva

Najveće troškove za grejanje u predstojećoj grejnoj sezoni imaće domaćinstva koja koriste lož ulje, propan butan gas i struju, dok će najjeftinije biti grejanje na drva, saopštila je danas Agencija za energetiku Srbije (AERS).

Kako se navodi u analizi AERS, grejanje prosečnog stana na lož ulje tokom cele sezone biće potrebno 209.000 dinara, 125.000 dinara za propan butan gas, a grejanje na struju koštaće 107.000 dinara.

Za grejanje prirodnim gasom, troškovi su dva do tri puta manji i iznose 56.000 hiljada dinara.

Gotovo iste troškove kao za gas imaće domaćinstva koja se greju na pelet, ako se sagoreva u pećima konstruisanim za to gorivo, kao i građani koji koriste ogrevno drvo čija je cena 5.800 dinara po kubnom metru i imaju peći niske efikasnosti.

Najjeftinije grejanje mogu imati domaćinstva koja se greju na drvo u područjima Srbije u kojima je ono jeftinije (na primer 4.000 dinara po kubnom metru), a naročito ako imaju novije peći čija je efikasnost oko 70 odsto.

U tom slučaju grejanje na drva za celu sezonu koštaće oko 31.000 dinara, neveo je AERS.

Domaćinstva koja za grejanje stana koriste termoakumulacione peći imaće troškove koji iznose 39.000 dinara, ali samo uz uslov isključivog korišćenja jeftinije noćne električne energije, dok svako dopunjavanje peći tokom dana značajno uvećava troškove.

Dopunjavanje dve peći snage od po tri kilovata tokom dva sata dnevno, uvećava troškove grejanja za oko 45 odsto, na 57.000 hiljada dinara. Domaćinstva koja koriste ugalj, u zavisnosti od vrste uglja, trošiće na grejanje od 43.000 do 46.000 hiljada dinara.

Za grejanje po standardu koji obezbedjuje centralno grejanje srednje izolovanog stana prosečne veličine, potrebno je u sezoni oko 9.000 kilovat stati energije, saopštila je Agencija za energetiku.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar