Na jedan novi tri kupca, a cene skaču – birate li stan u BG?

Na jedan novoizgrađen stan - tri ili četiri potencijalna kupca.

Ovako izgleda tržište nekretnina poslednjih meseci u Beogradu. Očekivano, zbog veće tražnje - uvećana je i cena kvadrata.

Novogradnja ili stariji stan? Koji deo grada izabrati za stanovanje? Pitanja i detalja mnogo, od toga kakvo je grejanje, koji je sprat, da li su čisti papiri. Na sve to obraćaju pažnju kupci u potrazi za stanom.

Centralne gradske opštine: 2.200 - 2.800/m2

Širi centar grada: 1.700 - 2200/m2

Novogradnja: 1.500 - 2.000 evra/m2

"Skočile su cene u novogradnji jer mladi ljudi pre svega žele da kupe stan u novogradnji. Investitori koji zidaju stanove shvativši da imaju veliki broj kupaca polako ali sigurno podižu cene. Mislim da je u mnogim novogradnjama cena nerealna ali zato možete da kupite u starijim zgradama pod vrlo povoljnim uslovima dobre stanove i kvalitetne koje treba renovirati ali ispadne to mnogo jeftnije nego novogradnja“, kaže Kaća Lazarević, agent za nekretnine.

Trgovci nekretninama navode da je više onih koji kupuju na kredit nego onih koji imaju gotov novac.

"Naša statistika je takva da od ukupnog broja kupaca 48 procenata je onih koji kupovinu svog stana fnansiraju iz sredstava stambenog kredita. U prilog tome ide u činjenica da je sve veći broj mladih koji se odlučuju za kupovinu stana, ali ne treba zaboraviti ni činjenicu da su banke te koje daju izuzetno povoljne uslove za dobijanje stambenog kredita“, kaže Darko Luković, direktor City eksperta.

I dalje je najpoželjiniji deo grada Vračar, ali su na ceni i stanovi na Novom Beogradu, Zvezdari, Dorćolu.

Osim odabira samog stana, za mnoge je važno šta im još pruža kraj u kojem će živeti. To će naravno uticati i na cenu.

Među kupcima stanova u Beogradu raste broj stranih državljana koji se uglavnom odlučuju za novogradnju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar