Na aukcijama oduzeta imovina ide za bagatelu

Bankari ističu da su najmanje zainteresovani da na ovaj način izmiruju potraživanja i da čine sve da bi zaplenu imovine izbegli.

Građanima koji kasne u otplati kredita, lizinga ili minusa banke i izvršitelji plene imovinu koju potom na javnim aukcijama prodaju u bescenje.

Osim kuća, stanova i njiva, na aukcijama se prodaju i najrazličitiji predmeti i sitnice i po upola nižoj ceni od procenjene, koja već u startu može da parira cenama na buvljaku.

Posetioci aukcija koje se redovno objavljuju na sajtu dobos.rs mogu da kupe televizor za 4.000 dinara, veš mašinu za 5.000, peglu za 1.000, a kancelarijske stolice za 500 dinara. U ponudi se nalazi i veliki izbor stolova, troseda, klima-uređaja, plakara i umetničkih dela.

U ponudama banaka mogu se naći i polovni automobili, jeftiniji i do 1.500 evra u odnosu na četvorotočkaše istog modela koji se nude na autopijacama.

Tako se automobil "reno 5" oduzet neplatišama može pazariti i za 214 evra, dok je za "golfa" 4 potrebno izdvojiti 890 evra. Automobili se prodaju ili direktnom pogodbom sa vlasnikom ili na aukciji, gde se kao prodavci javljaju banke, lizing kuće, izvršitelji i stečajni upravnici.

Kada neki zaplenjeni artikal ide na aukciju nudi se po ceni koja iznosi 60 odsto procenjene vrednosti.

Ukoliko prva licitacija ne uspe, na sledećoj su cene još niže i proizvod se prodaje za 30 odsto stvarne cene. Jedini uslov je da se plati učešće u visini od 10 odsto cene.

Bankari ističu da su najmanje zainteresovani da na ovaj način izmiruju potraživanja i da čine sve da bi zaplenu imovine izbegli, ali da su ponekad i na to primorani.

-Svaki peti zajam u Srbiji je nenaplativ.

Kod preduzeća je stanje još alarmantnije jer je svaki treći kredit problematičan, a kriza svakodnevno stvara nove dužnike. Banke su ranije najviše volele hipoteke na nekretnine, ali kako tržište nekretninama stagnira, sve se češće opredeljujemo za pokretne stvari - objašnjavaju u jednoj banci.

Zanimljivo je da je zakonom zabranjeno da se plene obuća, odeća, posteljina, posuđe, neophodan nameštaj, šporet, hrana i ogrev za tri meseca, ordenje, medalje i odlikovanja, lična pisma, rukopisi i invalidska pomagala.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar