MIHAJLOVIĆ: Novim zakonom o izgradnji do investitora

Novi Zakon o planiranju i izgradnji koji će početi da se primenjuje već nakon usvajanja u decembru, značajno će unaprediti privredni ambijent što će privući nove investitore, izjavila je u subotu potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović.

Ona je dodala da je cilj da se učešće građevinarstva u bruto domaćem proizvodu (BDP) popne sa sadašnjih četiri na sedam odsto u 2017.

Mihajlović je rekla u Privrednoj komori Srbije gde je predstavila predlog izmena i dopuna tog zakona u prisustvu privrednika, ambasadora SAD Majkla Kirbija i ministarke za evroske integracije Jadranke Joksimović, da će se građevinska dozvola dobijati za 28 dana, biće uveden jednošalterski sistem i da će država preuzeti na sebe prikupljanje dokumantacije i raznih potvrda kako bi se olakšalo investitorima.

- Ako želimo da sprovedemo reforme u zemlji što je cilj vlade, ovaj zakon moramo istinski da primenimo - rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da se u Srbiji u proseku na građevinsku dozvolu u proseku čeka 216 dana, a u nekim slučajevima 5 do 7 godina što je nedopustivo i podsetila da je Srbija zbog toga na listi Svetske banke "duing biznis" po efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola na 186. mestu od ukupno 189. zemalja.

Mihajlović je rekla da će lokalne samopurava do 1. marta biti potpuno osposobljene za primenu ovog sistemskog zakona i da će snositi sankcije ukolko ga ne budu primenjivale.

Prema njenim rečima, sva podzakonska akta za sprovođenje novog zakona biće doneta do 15 februara.

Mihajlović je najavila da će u drugoj polovini godine biti uvedena i elektronska građevinska dozvola i usvojeni poseban Zakon o građevinarstvu i poseban Zakon o konverziji a do rešavanja problema konverzije, će svi sa pravom korišćenja na građevinskom zemljištu moći da grade.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar