Malo kupaca za hipotekarne nekretnine

Ukoliko Narodna banka Srbije ne pronađe rešenje za švajcarski franak, bankari će se suočiti sa velikim problemom, a to je otplata stambenih kredita. Najveći broj hipoteka na stanovima je u švajcarcima, čak 60 odsto. Cene nekretnina su u stalnom padu, kao i njihova prodaja, a građani se retko odlučuju na kupovinu hipotekarnih nekretnina.

Pre četiri godine, pokrenut je portal Doboš koji oglašava isključivo nekretnine pod hipotekom. U 2014-oj godini, zabeležen je mali rast ponude, a ukupno 15 banaka na ovaj način traži potencijalne kupce.

"57 odsto ukupne ponude čine stambeni objekti, s tim što većina stambenih objekata vodi poreklo iz kredita odobrenih privredi, slede poslovni objekti, stambeno – poslovni objekti i oglasi za prodaju zemljišta", navodi Ivan Manevski, urednik portala Doboš.

Manevski kaže da je najveća ponuda u Beogradu i Novom Sadu, a da tek za godinu dana možemo očekivati veći broj nekretnina koje se otplaćuju u francima.

U Nacionalnoj korporaciji za osiguranje kredita kažu da se trenutno u ponudi nalazi oko 700 nekretnina koje su na tržištu zbog nemogućnosti korisnika da ih otplate. Ova korporacija osigurava kredite koje banke odobravaju građanima za kupovinu stanova preuzimajući deo rizika nenaplativosti tog kredita i snose 75 odsto gubitka banke za nenaplaćeni kredit.

"U Odnosu na ostale korisnike kredita, korisnici stambenih kredita su možda najredovniji u ispunjavanju svojih obaveza jer, ako gledamo na ukupni portfolio, na Nacionalnu korporaciju, koji čini oko 80 000 stambenih kredita, dakle manje od jedan odsto kredita je neredovno u svojoj otplati", kaže Maja Kosovčević, v.d. direktora Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

Najviše kredita je u švajcarcima, 60 odsto, u evrima 40, dok je u dinarima uzeto svega tri kredita od čega je jedan već otplaćen.

Interesantno je da građani u drugim državama koriste priliku i kupuju nekretnine koje su pod hipotekom, zato što su dosta jeftinije od regularnih. Međutim, situacija u Srbiji je drugačija.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar