Laminat jeftiniji, parket trajniji

Lepo vreme je idealno da u vašem stanu osvežite ili potpuno zamenite parket novim ili umesto njega postavite laminat. Parket ćete najbrže osvežiti hoblovanjem i lakiranjem, a ukoliko vam se učini da je potrebno da se on kompletno zameni, možete to učiniti kupovinom novog ili se možda odlučiti za postavljanje laminata.

Razlike između paketa i laminata nisu male, pa pre svega morate znati da je parket, odnosno drvo od kog se on izrađuje, prirodan materijal dok je laminat u potpunosti veštački. Takođe, parket je skuplji, ali trajniji i mnogo lakši za održavanje od laminata i što je najvažnije možete ga veoma lako popraviti ako dođe do nekih manjih oštećenja. Ono što je važno istaći, jeste to da parket ima mnogo bolju toplotnu izolaciju od laminata, a može se i bajcovati, odnosno bojiti ili tonirati u nekoliko nijansi.

Na koji način možete srediti parket, zameniti ga novim, ali i postaviti laminat otkrićemo vam u ovom tekstu, uz napomene koliko je novca potrebno izdvojiti za ovakvo renoviranje.

Hoblovanje i lakiranje parketa

Ako se u vašem stanu nalazi parket, koji je vremenom izgubio sjaj, ili ste primetili da se po njemu nalaze sitna oštećenja možete mu za kratko vreme, hoblovanjem i lakiranjem vratiti stari izgled i učiniti da prostor u stanu deluje čistije, ali i lepše. To možete učiniti sami ili uz pomoć majstora, ali u svakom slučaju znajte da će posao trajati nekoliko dana i da će zahtevati pomeranje, kao i iznošenje svog nameštaja iz prostorije, ali i iz stana. Zbog toga vam savetujemo da hoblovanje i lakiranje radite kada su vam deca na raspustu, letovanju, odnosno van kuće, jer će nakon završetka radova biti potrebno makar pet dana da se prostorije dobro izluftiraju.

Dakle, pre početka radova iznesite sav nameštaj iz prostorije, ne zaboravljajući da skinete i zavese sa prozora. Iako se sada, uglavnom koriste mašine za hoblovanje koje imaju kese, odnosno džak u kojima se sakuplja prašina, savetujemo vam da se potrudite da prostorija bude potpuno prazna. Takođe, ako vam se učini da su neki delovi parketa dosta istanjeni i da ih je nemoguće hoblovati, ne brinite, jer ih je moguće zameniti novim, koji će nakon lakiranja izgledati kao da su oduvek deo celine.

Hoblovanje parketa obuhvata nekoliko faza, pa je na samom početku potrebno parket detaljno usisati, ali i prebrisati i očistiti od prljavštine i masnoće. Nakon toga parket se brusi šmirglom kako bi se uklonio stari lak, a onda i sve neravnine, ali i sitna oštećenja, što ovaj postupak čini malo složenijim nego kada je u pitanju hoblovanje novog parketa.

Kada se završi sa hoblovanjem, na red dolazi možda i najvažnija faza, a to je lakiranje. Ishoblovan paket se mora detaljno usisati, ali i prebrisati, a takođe vodite računa da prašina ne bude prisutna u prostoriji, kako ne bi padala po svežem laku i ostavljala tačkice, pa je detaljno očistite. Nakon toga parket se može preći osnovnim lakom koji ćete birati u zavisnosti od vrste parketa, odnosno drveta, ali i od vaše želje kada je boja u pitanju. Parket je potrebno izlakirati barem dva puta,uz obavezno šmirglanje između, ali i sušenje od oko 12 do 24 sata. Premazivanjem više slojeva laka doprinećete lepšem izgledu parketa, ali ćete ga učiniti i otpornijim na habanje, naravno ne treba preterivati u slojevima, već je sasvim dovoljno dva, tri, puta preći. Nakon toga, na red dolazi poliranje, kao i poslednji sloj laka koji zahteva sušenje i to do dva dana. Međutim, uprkos tome, savetujemo vam da tek nakon tri, do četiri dana počnete sa unošenjem stvari u prostorije.

I na kraju, savetujemo vam da pored navedenih, obratite pažnju na još jednu stvar, a to je temperatura prostorije, koja ne bi trebala da bude veća od 20 C, ali ni niža od 15 C, jer su to idelani uslovi u kojima će parket, odnosno drvo od kog je on izrađen, biti u najboljem stanju. Ukoliko posao prepustite majstorima znajte da će oni ovu uslugu naplatiti po ceni od oko 3,5 – 4 evra po kvadratu.

Zamena parketa

Ako se odlučite za potpunu zamenu parketa, morate znati da se na tržištu može pronaći zaista veliki izbor kako vrsta, tako i boja, debljina parketa. Parket je podeljen po klasama, tj. po kvalitetu, pa će u zavisnosti od toga varirati i njegova cena. Klasičan parket uglavnom je debljine 21 mm, a kod nas se najviše koriste bukov i hrastov. Prilikom kupovine vodite računa da paket bude suv, kao i da svi delovi budu u dobrom stanju.

Postavljanje parketa može se raditi direktno na beton, odnosno na estriht (košuljicu), pri čemu ona mora biti u potpunosti obrađena, ravna, ali i suva. Prilikom postavljanja paketa koristiće se i lepak, čija će vrsta zavisiti od dužine parketa, pa tako duži delovi zahtevaju i jači i skuplji lepak. Parket se možete postavljati i na prethodno pripremljenu osnovu, najčešće su to daske, pa se onda delovi moraju posebno lepiti, ali i zakucavati za daske. Kada se završi sa kompletnim postavljanjem, sledi popunjavanje svih šupljina koje su nastale tokom postavljanja, a nakon toga i objašnjeni postupci hoblovanja i lakiranja. Takođe, ne zaboravite da postavite i zaštitne lajsnice na ivicama, na delu između zida i parketa.

Cena ugradnje parketa, ukoliko se koristi vodeni lepak kao i obične, trouglaste lajsnice koštaće vas 7 evra po kvadratu, dok će se ugradnja paketa koji poseduje sokle sa viner lajsnicama koštati 7 evra, plus dodatnih 1, 1.5 evro po kvadratu. Takođe, na sve to potrebno je dodati i cenu parketa po kvadratu.

Postavljanje laminata

Laminat se na našem tržištu pojavio pre oko dvadesetak godina i za razliku od parketa predstavlja veštački materijal, koji se pravi od kombinacije sintetičkih slojeva i dela (sloja) na kome se nalazi otisnuta slika prirodnog drveta ili nekog drugog dezena. Laminat se pokazao kao praktičnije, ali i pristupačnije rešenje od parketa, ali se on ne može brusiti, pa zbog toga brojni majstori naglašavaju da on ima ograničen vek trajanja. Zbog svoje jednostavnosti, laminat možete i samostalno postavljati, ali ipak morate znati nekoliko važnih stvari.

Prvenstveno, za razliku od parketa, koji zahteva dosta rada, ali i vremena prilikom ugradnje, laminat se slaganjem elemenata postavlja na pod, bez neke jake čvrste veze, pa nećete imati problema sa prašinom i bukom. Vodite računa da čitava površina, na koju će doći laminat, bude dobro očišćena, ali ravna, mada manje nego kod parketa, jer laminat trpi neravnine i do tri milimetra. Majstori savetuju da se sve češće pre samog laminata na beton, odnosno na pod postavlja prvo zaštitni sloj od posebnih materijala, koji će sprečiti eventualno prodiranje vlage, pa tek onda laminat. Takođe, treba voditi računa da se uvek ostavi malo prostora između laminata i samog zida, ne više od desetak milimetara, jer sama podloga zavisno od temperature vazduha, kao i vlažnosti može se širiti. Cena laminata na našem tržištu kreće se od 500 dinara sa pdv po m² pa naviše, dok će vas, ukoliko se odlučite da posao prepustite majstorima, njihova usluga koštati u proseku oko 2,5 evra po kvadratu.

Parket i podno grejanje

Ukoliko imate podno grejanje, najbolje rešen je ugradnja dvoslojnog parketa, jer on poseduje osnovu (prvi sloj) koja je vezana ploča, sloj smreke, breze ili topole, dok je gornji sloj dosta deblji i izrađen je od prvoklasnog, plemenitog drveta. Pošto je sastavljen od dva sloja, ovaj parket odlikuje velika stabilnost, a ugradnja je veoma jednostavna, ne traje duže od dan, dva. Odlično rešenje, kada je u pitanju podno grejanje, jeste ugradnja parketa od termotretiranog drveta, koje poseduje vlažnost od 4 -5% i na taj način čini parket otpornim na vlagu, ali i odličnim za podno grejanje. Njegova cena kreće se oko 4.750 dinara po m².

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar