Kvalitetni projekti za efikasnu gradnju kuća

Građevinske firme spremne su da grade svih 350 kuća građanima koji su ostali bez doma u majskim poplavama, a to će finansirati Vlada. Arhitektonski fakultet u Beogradu, u saradnji s Ministarstvom građevinarstva, besplatno je napravio projekte za izgradnju tipskih kuća od 60, 80 i 100 kvadratnih metara.

Nadležni poručuju da će novi dom dobiti i oni čije su kuće bile nelegalne. Lokalne vlasti, zajedno sa stručnjacima, rade na pronalaženju bezbednih lokacija. Od broja članova domaćinstva zavisiće i koliku će kuću dobiti građani kojima su voda i klizišta uništili domove.

Jovana Bugarski sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu kaže da je ideja bila da se dođe do rešenja kojim će moći brzo i efikasno da se izgrade kuće na lokacijama koje su bile pogođene poplavama kako bi se ljudima što pre omogućio povratak u njihovo mesto.

- Da projekti budu jednostavni, materijali dostupni na lokalnom nivou i da postoji mogućnost uključenja lokalnog stanovništva, objašnjava Bugarski.

Od ideje do projekta studenti su otišli i korak dalje, kako bi što više pomogli lokalnim samoupravama.

Jelena Radosavljević sa istog fakulteta objašnjava da je potrebno odobrenje lokalne samouprave kako bi uopšte moglo da se konkuriše za nekakav prostor.

- Nakon toga, kada nam odobre prostor koji bi mogao da se rekonstruiše za potrebe obdaništa, mi konkurišemo za određene evropske fondove – kaže Radosavljevićeva i dodaje da se onda zajedno sa studentima volonterima pristupa rekonstrukciji prostora.

U opštinama gde izgradnja kuća ne bude moguća, građanima će biti isplaćen novac kako bi stambeno pitanje rešili u okolini svog mesta. Za to je Vlada izdvojila 875 miliona dinara. Kancelarija za obnovu, kako saznajemo, do kraja nedelje raspisuje tender za gradnju tipskih kuća u opštinama stradalim od poplava.

- Srbija ima veliki broj građevinskih firmi i operativa je spremna da izvede po projektima koji su uradili donatori sa Arhitektonskog fakulteta. Svi objekti koji su predviđeni su kvalitetni i mogu da se završe u rekordnom roku i da ćemo sigurno do kraja jeseni imati te objekte za useljenje – rekao je Viktor Kobjerski iz Privredne komore Srbije.

Kako bi se poštovali rokovi, gradnju će kontrolisati inspektori rada. Direktor Inspektorata Bojan Jocić ističe da će kontrolisati i gledati da suzbiju rad na crno i da to „postave u neke normalne tokove poslovanja“. Gradiće se i donatorske kuće, što takođe ide preko Kancelarije za obnovu. Kako bi se izbegle zloupotrebe, da bi neko dobio kuću uslov je da je u tom objektu živeo tokom majskih poplava, a u obzir se uzima samo šteta nastala u tom periodu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar