KVADRATURA IPAK (NI)JE BITNA: Sedam saveta za kupovinu stana

Kupovina stana je veliki poduhvat jer predstavlja dugoročnu investiciju, ali je istovremeno i uzbudljiv projekat jer njime obavljamo jednu od najlepših stvari u životu – izbor sopstvenog doma.

Biti „svoj na svome“ stvara osećaj sigurnosti koji je neophodan svakoj porodici i pojedincu. Zato svako ko se još uvek nije skućio, želi ili već planira da kupi stan u budućnosti. Budući da retko ko ima novac na gomili kojim bi tek tako pazario nekretninu, uzimanje povoljnog stambenog kredita je najracionalnije rešenje.

Ipak postoji nekoliko bitnih saveta prilikom izbora nekretnine i izbora banke u kojoj se podiže stambeni kredit:

1) Odaberite kraj koji ćete voleti

Prvo treba birati kraj u kome želite da živite. Pogledajte da li je okruženje mirno ili bučno, da li ima dovoljno mesta za parkiranje i da li je javnim prevozom dobro povezano sa drugim lokacijama na koje često odlazite. Ukoliko imate ili planirate decu, blizina vrtića i škole svakako pravi razliku u izboru novog komšiluka. Takođe, nekada će vam zatrebati i da u sred noći izađete do prodavnice ili pekare…

2) Bez dobre zgrade nema dobrog stana

Opšte stanje zgrade je ponekad jednako bitno koliko i uređenost samog stana. Pre svega potrebno je da se uverite da je kapacitet instalacija takav da vam neće praviti probleme za pet ili deset godina. Ne želite da imate probleme sa strujom, vodovodom, kanalizacijom ili grejanjem koji su posledica starosti ili neadekvatne izgradnje. Takođe, dobra zvučna izolacija stanova će vam garantovati mir i dobre odnose sa komšijama. A verujte da će biti i dana kada ćete sami sebi da se zahvaljujete što ste odabrali zgradu sa liftom!

3) Kvadratura (ipak) nije bitna

Uvek imajte na umu da je struktura stana često značajnija i od same kvadrature. Uz dobar i funkcionalan raspored prostorija, prozora i vrata, svaka porodica može da napravi dom u kome se oseća udobno.

4) Samo legalno

Kada ste odabrali svoj kraj, zgradu i stan i time rešili praktične i životne dileme, tada na dnevni red dolaze bitne formalnosti. U obzir dolazi samo nekretnina koja je legalna i za koju prodavac ima validne dokaze o vlasništvu. Sve ostale varijante mogu kad-tad da postanu izvor nepotrebnih komplikacija.

5) Napravite realističnu procenu mesečnog budžeta

Ukoliko je sve što je do sada rečeno u redu, treba proći kroz finansijske aspekte kupovine stana. Prvi korak je utvrditi koliko novca na mesečnom nivou možete da izdvojite za plaćanje rate kredita, a da zbog toga ne trpe ostale životne potrebe.

6) Kombinujte kamatu za kredit!

Goruće pitanje oko kojeg se uvek vode rasprave je sa kojom kamatom želite da otplaćujete kredit – sa varijabilnom ili fiksnom. I jedna i druga ima svoje prednosti i mane. Varijabilna može da izgleda povoljno u godini uzimanja kredita, ali kretanje tržišta tokom otplate može da povisi iznos rate. S druge strane, fiksna kamata izgleda sigurno jer se neće menjati tokom otplate, ali ako tržište kredita vremenom bude u padu, pitaćete se da li ste pogrešili u izboru. Međutim postoji i treća vrsta, tzv. kombinovani kredit, koji vam omogućava da prelazite sa varijabilne na fiksnu kamatnu stopu i obrnuto tokom celog roka otplate, na svake tri godine.

7) Ne birajte samo kredit – birajte banku

I na kraju prilikom izbora kredita ne treba samo voditi računa o iznosu rate, dužini oročenja i vrsti kamate za otplatu kredita, već se treba rukovoditi i sigurnošću i kvalitetom usluga koje banka nudi. Sa bankom počinjete višedecenijski poslovni odnos te pri odabiru rate za kredit, sa jednakom pažnjom procenite tradiciju i način poslovanja same banke.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar