Kupujete stan? Proverite da li je prodavac fizičko ili pravno lice

Kupovina stana, bez obzira da li je u pitanju kupovina novogradnje ili ne, veoma često može zadati glavobolje kupcima, naročito onima koji u čitavu proceduru uđu nedovoljno obavešteni.

Zato, kada pronađete stan koji vam se dopada, čak i kada on ima sve čiste papire, dakle uknjižen je, potrebno je proveriti ko je prodavac.

Ovo je veoma važno, jer ukoliko kupujete stari stan, može se dogoditi da je prodavac fizičko lice koje je u bračnoj ili vanbračnoj zajednici. Tada je, obavezno, potrebno nabaviti sudski overenu izjavu bračnog druga da u budućnosti neće imati potraživanja prema toj nekretnini, iako je ona stečena u braku.

Ovakva potvrda je dokaz da, bračni drugovi prodavaca nekretnine, nemaju više pravo nad tom nepokretnošću, pa ste vi, kao kupac, u potpunosti zaštićeni.

Takođe, može vam se dogoditi da naiđete na uknjižen stan, ali da se on ne vodi na fizičko, već na pravno lice, pa i tu možete biti suočeni sa rizikom. Ukoliko vam se ovakva situacija dogodi, prvi korak je da zatražite statut firme, kako bi se videlo ko je ovlašćeno lice za zastupanje te nekretnine. Moramo vam odmah napomenuti, da iako će mnogi to pomisliti, ta osona ne mora biti direktor ili vlasnik firme. Problemi najčešće nastaju ovde, jer je potrebno pronaći tu osobu, tj. ovlaščeno lice kako vas sutra, nakon kupovine i useljenja, ne bi sačekao sudski spor, a onda se problemi samo nastavljaju“.

Zato vam savetujemo da se, odmah na početku, raspitate da li je prodavac fizičko ili pravno lice.

Takođe, kako biste čitavu kupovinu završili sa sigurnošću da je sve u redu, savetujemo vam da iako ste tokom samog procesa provere dokumentacije, jednom proverili status nekretnine u katastru nepokretnosti, to učinite još jednom na dan potpisivanja kupoprodajnog ugovora. Ovo je važno, jer se dešavalo u praksi da u međuvremenu vlasnici stanova stave hipoteku na tu nekretninu, pa kupci tek nakon isplate novca shvate da su u problemu. Vađenje vlasničkog lista košta 1.500 dinara.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar