Kupite ili iznajmite stan bez provizije

Muka vas tek očekuje kada vidite nekretninu. Najčešće ste razočarani jer ništa nije kao na slici, a agenti se uglavnom ugrađuju u cenu do 50 odsto.

Svi koji su prošli kroz golgotu traganja za nekretninom bez obzira da li žele da je iznajme ili kupe stan, znaju na šta sve može da se naiđe.

Neprijatnosti počinju već prilikom čitanja oglasa.

– Sve agencije oglašavaju objekte putem nekoliko popularnih portala za te svrhe. Problem je što se oglasi dupliraju, jer ih na istim sajtovima objavljuju i vlasnici nekretnina i agencije. Oglasi u najboljem slučaju sadrže nekoliko slika koje su lošeg kvaliteta, pa zakupci nisu u mogućnosti da lepo vide kompletnu nekretninu putem oglasa. Fotografije se prave mobilnim telefonima i u najboljem slučaju možete da vidite kako izgleda neki deo nameštaja. Uz to, informacije koje idu uz oglas nikada nisu potpune niti precizne. Najčešće ćete za jedan objekat naići na desetine različitih oglasa, koje sadrže oprečne informacije – objašnjava sagovornik koji je dobro upoznat sa ovom problematikom.

Kako kaže, potom slede nedaće sa agentima za prodaju ili iznajmljivanje nekretnina.

– Kada pozovete oglašeni broj kako biste zakazali gledanje stana ili kuće, u većini slučajeva nekretnina nije više aktuelna. Ako to nije slučaj, može da se desi da na informaciju čekate čitav dan, pod uslovom da je radni, jer vikendom nijedna agencija ne radi. A tada ljudi imaju najviše vremena za razgledanje. Kada ste napokon uspeli da zakažete termin, od agenta dobijate adresu koja je udaljena od stvarne, sa ciljem da vas spreče da sami odete kod vlasnika i na taj način zaobiđete agenciju. Kada se napokon nađete sa njim, on istog momenta uzima vašu ličnu kartu i traži da potpišete ugovor o posredovanju, kojim pristajete da vas oni zastupaju u traženju životnog prostora. Tada ćete eventualno upoznati vlasnika nekretnine, ali će čitavo pregovaranje i komunikaciju o ceni i detaljima zakupa ili kupovine ići preko agenta – navodi naš sagovornik i dodaje da se uglavnom dešava da (za)kupac bude potpuno razočaran objektom, jer raspored nije onakav kakav vam odgovara, ali to niste mogli da znate jer gledanjem slike kauča niste ni mogli zaključiti kakve je strukture stan.

On naglašava da vam je posle deset pogledanih nekretnina i potrošenog vremena i novca, mrsko da tražite dalje i na kraju prihvatate sve uslove. Osim cene.

Na sreću, postoji i način da se svi koji traže stan za iznajmljivanje vide tačno kako stan izgleda, raspored prostorija, sa fotografijama svake prostorije i svim drugim detaljima, uz direktan kontakt sa vlasnikom.

Naš sagovornik dodaje da, u agencijama obično, ako pitate agenta da li cena može da se koriguje, on kaže da “mora da se konsultuje sa vlasnikom”. Kada ste napravili dogovor, kaže on, sastajete se sa vlasnikom i agentom kako biste potpisali ugovor o zakupu. Tada plaćate prvu kiriju i depozit u visini jedne kirije, a zatim vam agencija traži da njima platite 50 odsto od iznosa jedne kirije kao nadoknadu za to što su vas šetali na deset različitih lokacija i potrošili mnogo novca. I to samo ako ste imali sreće, te niste naleteli na agenciju koja naplaćuje svako gledanje stana od 10 do 50 evra – nešto poput greb greb kartice i igre na sreću, navodi naš sagovornik, i dodaje da istu nadoknadu agencija naplaćuje i vlasniku nekretnine, zato što joj je dovodila zakupce koji su iskazali zainteresovanost “baš” za njihov stan.

Situacija je slična, ako ne i gora, i kad je reč o kupovini i prodaji stanova. Tamo su procenti koje uzimaju agencije još veći.

Ipak, u Srbiji se pojavio i način da kupite stan bez agencijske provizije.

Sve rečeno o potrazi za stanom preko agencije znači da ćete za stan od 300 evra agenciji dati minimum još toliko nadoknade. Moguće da je baš to najplaćenije zanimanje današnjice. Iskopirate oglas, postavite ga na portal, prošetate se i uzmete velike pare. Posao iz snova.

– Međutim, niko ne postavlja pitanje kako to izlgeda iz ugla zakupca i prosečnog građanina? Samo zato što niste imali sreće da pronađete oglas od samog vlasnika, već ste naleteli na agenciju, sada vam je prva kirija 50 odsto veća. Zato se svi trude da zaobiđu agenciju. Međutim, zapsoleni u toj sferi su toga svesni, pa postavljaju ogase kao vlasnici. Na kraju vi opet ispaštate, jer pozivate nekoga ko se predstavlja kao vlasnik, a kasnije se ispostavi da nije tako i da je ipak reč o agenciji. Njihov način rada je zato isti već 20 godina. Vreme je da se nešto promeni! – navodi osoba koja je dobro upoznata sa načinom na koji funkcioniše ovaj biznis.

Međutim, sada postoji način da zaobiđete ove i slične neprilike i traganje za životnim prostorom pretvorite u pravo zadovoljstvo – a sve to BESPLATNO!

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar