Kupci ne veruju agencijama za nekretnine

U Srbiji se u prošloj godini posredovanjem u prometu nepokretnosti bavilo oko 330 privrednih društava i oko 800 preduzetnika a najveći problemi u toj oblasti su siva ekonomija, nelojalna konkurencija, nejednako obrazovanje agenata, izjavio je predsednik Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti PKS Damir Borić.

Prema njegovim rečima, takvi i slični problemi doveli su do lošeg imidža cele branše kao i do toga da klijenti ne poštuju agencije, smatra Borić. On je objasnio da je Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, koji je stupio na snagu krajem 2013. godine, postavio okvire za uređenje tržišta posredovanja.

U dosadašnjoj primeni i sprovođenju tog zakona uočeni su određeni problemi stečeni dugogodišnjim navikama učesnika na neuređenom tržištu, rekao je Borić u i naglasio da će ti problemi u narednom periodu biti prevaziđeni upornom edukacijom svih učesnika ali i adekvatnim nadzorom i kontrolom državnih organa. Prema njegovim rečima, početkom rada javno-beležničke službe biće isključene bilo kakve eventualne nedoumice, nepravilnosti i improvizacije koji kupcima mogu da učine investitori, prodavci, loši agenti ili loši advokati. „Njihov rad obeležiće potpunu sigurnost prilikom svake kupoprodaje. Javni beležnici će garantovati da je dokumentacija ispravna i ugovor sačinjavati u skladu sa zakonom i javnim ovlašćenjima koje imaju a koje je država na njih prenela”, objasnio je Borić. Ugovor koji sačinjavaju imaće snagu javne isprave, objasnio je on i dodao da će njihova uloga javnih beležnika biti da štite pravni promet, državu i sve klijente pođednako u skladu sa zakonom. Borić je podsetio da je Narodna skupština prošle nedelje usvojila izmene i dopune pravosudnih zakona koje će, između ostalog, uticati na efikasno uspostavljanje javno-beležničkog sistema.

Zloupotreba nije bilo?

Borić je rekao da grupacija PKS kojom rukovodi nema informacije da je došlo do značajnijih promena u cenama zakupa nepokretnosti za vreme vanredne situacije. „Ako je i bilo takvih slučajeva oni su pojedinačni i zanemarljivi, odnosno bili su odraz zakonitosti ponude i potražnje”, objasnio je on. Grupacija PKS je, preko svojih članica koje se bave posredovanjem u zakupu nepokretnosti, na inicijativu predsednika PKS Željka Sertića, pokrenula akciju da njihovi klijenti ponude svoje nepokretnosti ugroženim ljudima na korišćenje za vrame trajanja vanredne situacije, bez nadoknade, rekao je Borić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar