Kuće niču i mimo zakona

Iako godinama statistika pokazuje da je opština Preševo jedna od najsiromašnijih u Srbiji, ovo je ujedno i jedna od lokalnih samouprava u kojima se najviše gradi. Uglavnom „niču" stambene zgrade i poslovni prostori, a investitori su Albanci, ne samo iz ovog kraja, već i oni koji godinama žive i rade u inostranstvu.

- Po broju novogradnji i novim infrastrukturnim projektima gotovo da nemamo premca i na to smo veoma ponosni. Očekujemo da, uz pomoć nove lokalne vlasti, ova delatnost bude znatno proširena - kaže predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković.

Izvođači radova s kojima smo kontaktirali nisu želeli da javno govore o svojim poslovima, ali tvrde da rade po zakonu. Nezvanično, kupaca ima - posebno za stanove koji su još u izgradnji, pa im je i cena povoljnija.

Prema rečima jednog od Albanaca iz ovog dela Srbije, ranije su gastarbajteri u zavičaj slali novac da rođaci grade kuće, a sada je postalo popularno da se kupuju - stanovi.

Ipak, dok se samo pretpostavlja da svi izvođači radova imaju uredne dozvole lokalne samouprave, neke građevine u centru Preševa ne deluju kao idealno urbanističko rešenje, a jedan od takvih primera je i stambeni objekat koji, u blizini autobuske stanice, „niče" tik kraj benzinske pumpe, pa se postavlja i pitanje bezbednosti.

- Još nemam sve informacije o tome, jer sam nasledio mnoge odluke koje je donela prethodna vlast, uključujući i dozvolu za izgradnju pomenute višespratnice - kaže aktuelni čelnik Preševa Šćiprim Arifi, najavljujući da će se ubuduće sve raditi isključivo uz poštovanje pozitivnih propisa države Srbije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar