Kredit 69.000 CHF, rata niža 82 EUR

Zaduženi u “švajcarcima” smatraju da je među četiri modela Narodne banke Srbije najpovoljnije da ostanu u istoj valuti.

Među četiri ponuđena modela Narodne banke Srbije koja bi trebalo da pomognu zaduženima u "švajcarcima", kako kažu građani nema idealnog rešenja, ali je najpristupačniji treći način.

To je model po kome kredit ostaje u francima, ali se kamata smanjuje i produžava se rok otplate. Prema ovom rešenju, rata za kredit od 69.000 franaka bila bi manja za 82,6 "švajcarca".

Tako pokazuje kalkulator koji je pre dva dana objavila NBS na svom sajtu.

"Meni znači da mi banka vrati, odnosno odbije od glavnice ono što mi je tri godine više zaračunavala, produži rok otplate i smanji kamatu", kaže V. P. iz Beograda.

"Moj kredit je bio 69.000 franaka. Sada svakog meseca moram da uplatim 333 franka, a posle olakšica mesečna obaveza bi mi bila 250,6 ili za 82,6 "švajcaraca" manje. Pretvoreno u dinare, mesečna rata bi bila 28.250 dinara. Zasada, ne bih prelazio u evre, jer plaćam dodatne troškove, a rata mi nije manja. Produžavam rok otplate za 60 meseci, što znači da ću više banci na kraju otplate vratiti nego što sam planirao, ali nemam boljeg rešenja. Problem je kod onih dužnika koji ne mogu da produže rok otplate, jer im ne dozvoljavaju godine, odnosno probijaju limit od 70 godina starosti", kaže on.

Prema drugom ponuđenom modelu, predviđen je prelazak iz "švajcarca" u evro, uz produžetak roka otplate i smanjenja kamate. Građaninu sa stambenim kreditom od 69.000 franaka, banka je zaračunala 3.150 franaka više nego što treba. Ako odluči da prebaci svoj zajam u evre i produži rok otplate pet godina, uz smanjenje kamate na 3,2 odsto, rata bi mu u evrima bila 234,30 evra ili 28.310 dinara.

Međutim, takvu kamatu zasad nijedna banka u Srbiji ne nudi. Sa sadašnjom najpovoljnijom cenom kredita od 4,9 odsto, rata bi mu iznosila 311,58 evra, a trenutno plaća 333 franka. Razlika je minimalna. Pri tome, zbog produžetka roka otplate banci bi dugovao 68.671 franak, gotovo koliko je i uzeo pre sedam godina. Ova opcija, kako tvrde zaduženi, nikome nije isplativa.

Četvrti model podrazumeva da kredit od 69.000 franaka ostane u istoj valuti, ali se iznos rate snižava za 20 odsto u periodu od 36 meseci. Ovo umanjenje se banci vraća na 12 rata posle isteka kredita. To znači da bi klijent sa kreditom od 69.000 franaka, naredne tri godine otplaćivao po 251,23 franka, a nakon toga po 314 franaka. Posle otplate kredita, još godinu dana banci bi vraćao po 186,21 franak. U ovom slučaju, ukupni preostali dug bi iznosio 67.177 "švajcaraca".

Sada su na redu banke da se oglase šta mogu da učine za klijente, pre svega da li su spremne da smanje kamate na obe valute.

Građani mogu sami da izvedu računicu za svoj kredit, ali bi trebalo da sa tim papirima odu do svog bankara i da sa njim porazgovaraju o eventualnom rešenju. Kako kažu u bankama za sada je interesovanje građana veoma malo.

NBS je omogućila bankama da umanje kamate na zajmove i u francima i u evrima za jedan odsto, ali da ne bude ispod tri odsto. Trenutna cena stambenih kredita u evropskoj valuti je od 4,4 do 5,7 odsto. Neke banke su same oborile kamate na pozajmice u "švajcarcima" tako da mnogi klijenti otplaćuju rate po ceni od 1,75 do četiri odsto.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar