Kraljevo: gradnja stanova za više od 350 porodica

Posle sedam i po godina u Kraljevu je počela Urbana regeneracija Dositejeve ulice u kojoj više od hiljadu ljudi posle zemljotresa 2010-te godine živi u teško oštećenim zgradama. Novi stambeni blok sa 362 stana trebalo bi da bude završen u narednih 5 godina.

Da nije bilo kiše, prva od planirane četiri višespratnice već bi, kažu, "izašla iz zemlje".

Boban Đenić šef gradilišta kaže da je u početku bilo loših vremenskih uslova: "Zbog toga smo malo zakasnili sa početkom radova, ali sada radimo sa predviđenim brojem radnika i dinamika poslova ide po planu."

Prva ploča postavljena je između dve oronule zgrade iz kojih će se najkasnije 2020. godine u nove stanove useliti 106 porodica.

Njihove postojeće, omanje zgrade će se porušiti i na tom mestu će se nastaviti gradnja još jedne nove višespratnice, a onda, u trećoj fazi još dve.

"Rok za završetak kompletnog projekta je negde za odprilike pet godina", kaže Milun Jovanović, član gradskog Veća i tima projekta "Urbane regeneracije".

U nove stanove preseliće se do tada 366 porodica. Sada žive u 17 zgrada, građenih polovinom prošlog veka. Pod teretom vremena, a posebno u zemljotresu 2010. godine, su raspukle da je sanacija bila nemoguća.

Zorica Stevanović, predsednica stanara Dositejeve ulice kaže: "Mi živimo sa strahom već 8 godina, a nejverovatnije ćemo živeti, još pet godina, pa bi zaista bilo divno kada ne bi više administracija i birokratija svojim sporim realizacijama kočile realizaciju ovog projekta".

Gradska vlast je još 2011. godine od države zatražila kreditnu garanciju kod Razvojne banke Saveta Evrope za Urbanu regeneraciju Dositejeve ulice. Kredit od 8 miliona evra odobren je tek pre dve godine, a izrada projekta druge faze izgradnje završena je tek danas.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar