Kraljevo dobija novo stambeno naselje vredno 8 mil EUR – Do proleća tender za izvođače radova

Do kraja marta, a najkasnije početkom aprila, biće raspisana međunarodna javna nabavka za izbor izvođača radova za prvu od ukupno četiri zgrade, koje će se u narednom periodu graditi u radničkom naselju, duž Dositejeve ulice u Kraljevu.

Kako je u gradskoj jedinici za upravljanje tim projektom rečeno za ovaj list, zgrada če imati 106 stanova, od 27 do 48 kvadrata. Kada se ona sagradi, a to bi trebalo da bude za najviše godinu i po dana, krenuće gradnja nove, a onda još dve istovremeno.

Tako će u naredne tri-četiri godine biti sagrađene četiri nove višespratnice sa ukupno 366 stanova. U njih će se useliti stanari petnaestak omanjih stambenih zgrada koje je gradila Fabrika vagona i Magnohrom za svoje radnike, između 1947. i 1955. godine. Te zgrade su, pod teretom vremena, a posebno u zemljotresu 2010. godine, toliko oštećene da je racionalnije graditi nove, nego obnavljati postojeće objekte.

Gradska vlast je još 2011. godine od države zatražila pomoć za gradnju novog naselja. Usledila je izrada projekta, zatim pregovori sa Razvojnom bankom Saveta Evrope, da bi 23. novembra 2016. godine Narodna skupština Srbije donela zakonski akt kojim je sporazum sa pomenutom bankom potvrđen, pa će za ovu investiciju biti opredeljeno oko 8 mil EUR. Reč je o kreditu za koji je država garant, a Grad se obavezao da bez naknade ustupi plac i neophodnu infrastrukturu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar