Komisija čeka dopunu papira za stanove za izbeglice

Više od polovine prijava pristiglih na konkursu za dodelu 276 stanova izbeglim porodicama nije potpuno – kaže predsednik komisije Žarko Mićin.

– Od 692 prijave koje su stigle gradskoj komisiji za rešavanje stambenih potreba licama izbeglim s područja Bosne i Hercegovine i Hrvatske, čak 437 kandidata nije dostavilo potpunu dokumentaciju pa je komisija tražila da je dopune. Očekujemo da do kraja avgusta dobijemo od porodica dopunu da bismo mogli formirati rang-listu, koja bi trebalo da bude objavljena krajem oktobra.

Po Mićinovim rečima, ta rang-lista neće biti i konačna jer će izbegla lica imati pravo da ulože žalbu.

– Komisija je utvrdila da je 315 kandidata za stanove dostavilo potpunu prijavu. Po onome što smo videli, na konkurs su se mahom javile porodice s jednim detetom i više njih, dok je za krov nad glavom konkurisao mali broj samaca. Još nije utvrđena struktura stanova jer će veličina biti određena na osnovu potreba. Kada budemo imali kompletnu sliku o tome ko ima pravo na stan, odrediće se koja kvadratura stanova treba da se gradi – istakao je Mićin.

Izgradnja stanova trebalo bi da počne početkom 2017. godine, a do kraja ove treba da se završi projektna dokumentacija.

– Gradilište treba da se otvori između veterničkih lica Radničke i Vojvode Putnika. Završna je projektna dokumentacija, dok je Grad Novi Sad preko ZIG-a preuzeo obavezu projektovanja infrastrukture. Novac za stanove – 14 miliona evra – obezbeđen je iz donacija Fonda Regionalnog stambenog projekta preko Banke za razvoj Saveta Evrope. Stanove će izbegla lica dobiti u zakup po povoljnim uslovima na određeni period, ali će moći i da ih otkupe u okviru potprojekta 4 i 5 Regionalnog stambenog programa – ističe Mićin.

Naglašava da će Grad Novi Sad aplicirati i za novac radi izgradnje 152 stana u Futogu.

– U Novom Sadu živi 26.982 lica sa statusom izbeglih i 25.415 izbelica koje su u međuvremenu stekle ličnu kartu s prebivalištem u našem gradu, a imaju pravo na pomoć u integraciji i stambenom zbrinjavanju – ističe Mićin. – Pravo na stan imaju izbeglice bez imovine, zatim oni koji imovinu ne mogu da koriste u zemlji porekla ili drugoj republici ratom zahvaćenog poručja, da od trenutka sticanja izbegličkog statusa nepokretnu imovinu nisu prodali, zamenili ili poklonili, da nemaju prihode kojima bi mogli steći stan, da nisu korisnici drugog programa stambenog zbrinjavanja i da su prethodne dve godine prijavljeni na području grada Novog Sada.

Po rečima predsednika Komisije za rešavanje stambenih potreba izbelih lica, maksimalan broj bodova koji se može dobiti na osnovu članova domaćinstva je 50.

– Bodovaće se stambena situacija, gde porodica živi, da li u kolektivnom centru ili u iznajmljenom prostoru bez higijensko-sanitarih uslova. Gledaće se materijalni položaj, prihodi u odnosu na prosečnu mesečnu zaradu, zatim smanjenje ili gubitak radne sposobnosti ili telesno oštećenje podnosioca i članova njegove porodice... Ukoliko više prijavljenih ima isti broj bodova, prednost će imati onaj ko ima više maloletne dece, veći broj članova domaćinstva, trudnu ženu u domaćinstvu, duže živi na području lokalne samouprave...

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar