Ko uzima stambene kredite u Srbiji

Odluka o kupovini stana je jedna od najvažnijih odluka koju donosimo u životu.azmišljanje o kupovini obično počinje u onom trenutku kada na papir stavimo koliko smo novca proteklih godina dali na kirije i ulaganje u tuđe stanove. A tek selidbe!

Ovo poslednje je verujemo najstresnije za svakoga, jer tek kada krene selidba postajemo svesni koliko smo stvari sakupili u međuvremenu, a sve nam treba! Odluka dakle polako sazreva u nama i sasvim stidljivo počinjemo da pratimo oglase, da razmišljamo o budžetu i o tome da li nam je ta „muka“ zaista i potrebna. A možda je bolje da ipak okrenemo onu drugu stranu oglasa gde piše izdavanje? Ipak, kada je ideja već tu, hajde da joj se malo više posvetimo. Na kraju, potvrđujemo svoju odluku rečenicom: Ako se već ponovo selim, neka bude moje!

I onda kreće potraga za idealnim stanom ili kućom…

Pitali smo klijente da nam kažu koliko stanova su pogledali pre konačne odluke. Odgovori su bili raznoliki, od četiri do pet stanova, pa do dvadeset, trideset, nekad čak i pedeset. Imajući u vidu ozbiljnost odluke, slažemo se da treba tražiti sve dok nismo potpuno sigurni da je baš taj stan pravi.

Ok, izabrali smo stan, u isto vreme gledamo kako ćemo ga kupiti? Verovatno na kredit, kao i većina stanovništva u Srbiji. Ko su zapravo ljudi koji u Srbiji kupuju stanove na kredit? Koliko je prosečan iznos kredita? Kolika je prosečna ročnost? Gde se najviše kupuju stanovi na kredit?

U 2015. godini finansirali smo kupovinu oko 560 stanova i kuća.

Pogledajte profil prosečnog korisnika stambenog kredita u Erste Banci u 2015. godini

• 58% nosilaca kredita su muškarci, a 42% žene.
• Prosečna starost u trenutku uzimanja kredita za muškarce je 36,5 godina a za žene 37,5 godina.
• Prosečan iznos kredita u 2015. godini iznosio je 41.000 evra.
• Prosečan rok otplate kredita je 20 godina.
• Procentualna zastupljenost kupljenih nekretnina po regijama: najviše kupljenih nekretnina bilo je u Beogradu – 52%, u Vojvodini 36%, a u Centralnoj Srbiji – 12%.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar