Ko u Baru zida cene stanova

Vlasnici građevinskih firmi koje grade stambeno-poslovne objekte u Baru mišljenja su da je Zavod za statistiku (MONSTAT) naveo nerealnu cenu kvadratnog metra stana u lučkom gradu. Takođe, građevinari ističu da je krajnje nerealna statistika po kojoj je kvadratni metar stana u Budvi jeftiniji nego u Baru, jer praksa potvrđuje suprotno. Prema MONSTAT-u, prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Baru prošle godine iznosila 1.500 evra, dok je u Budvi iznosila 955 evra, ili 1.092 evra u Podgorici.

- Procene, da je prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Baru 1.500 evra, nisu realne. U životu nisam prodao stan po toj ceni. Cene stanova u novogradnji u zgradi koju gradim na atraktivnoj lokaciji, 200 metara od mora, u naselju Ilino, kreću se od 1.000 do 1.200 evra po kvadratu. Cena zavisi od položaja stana, pogleda, spratnosti, naravno skuplji su stanovi sa pogledom na more - kaže za “Novosti” građevinar Goran Pajković, koji se 20 godina bavi izgradnjom stambeno-poslovnih objekata.

On ističe da je period “građevinskog buma” i vreme kada Rusi nisu pitali - koliko košta, daleko iza nas i neće se vratiti. Pajković navodi da su poslednjih godina kupci uglavnom iz dijaspore, poneki pomorac, a Rusi i Srbijanci slabo se interesuju za stanove. Pajković kaže da u Sutomoru prodaje kvadratni metar 900 evra. - Realna cena stanova u novogradnji u Baru je od 900 do 1.200 evra po kvadratu - naglašava Pajković.

Da je MONSTAT precenio cenu kvadrata u Baru saglasan je i privrednik Goran Leković, čija firma “A3 grupa” gradi stambeno-poslovne objekte na barskoj rivijeri.

- To je totalno nerealna procena. Takođe, je krajnje nerealno da MONSTAT navodi da je za 550 evra jeftiniji kvadrat u Budvi, pa svi znamo da se za 1.000 evra ne može kupiti stan u ovom crnogorskom gradu - ocenio je Leković.

Opština Bar je jula 2013. godine raspisala poslednji tender za prodaju zemljišta za stambeno-poslovne objekte. Tokom prošle godine, u Baru su potpisana ukupno 24 ugovora za kupovinu stana u novogradnji. Prosečna cena kvadratnog metra u Baru je u 2014. iznosila 1.076 evra, naredne godine je povećana na 1.246, a za 2016. na 1.500 evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar