Klijenti kojima je oduzet stan mogu da tuže banku

Najnovije izmene Zakona o hipoteci, usvojene posle primedbe Ustavnog suda, omogućuju građanima da se žale sudu jer im je banka oduzela stan zbog kašnjenja u otplati kredita.

Ukoliko građanin dobije spor, banka mora da ga isplati u visini u kojoj je procenila vrednost stana. Nova pravila odnose se na sve građane koji su kredit garantovali nekretninom ili zemljištem, ali i na sve koji tek planiraju da se zaduže.

U bankama kažu da će na udaru biti građani koji ne otplaćuju kredit duže od tri meseca, a procena je da je takvih najmanje 3.000. "Klijenta zovemo na razgovor već ako ne plati jednu ratu. Neke banke ne reaguju ukoliko se sa otplatom kasni i dva meseca, ali kašnjenje od tri ili četiri meseca je signal za oduzimanje nekretnine", kažu u jednoj banci.

U Srbiji je 21.000 građana uzelo kredit u švajcarcima, a 75.000 u evrima.

Predsednik Udruženja "Efektiva", Dejan Gavrilović, procenjuje da danas mnogo više građana kasni sa otplatom nego 2013. "Švajcarac je samo u jednom danu skočio za 20 odsto. Kurs evra je takođe bio turbulentan, jedan evro je početkom 2013. vredeo 112 dinara, a danas vredi 120", navodi Gavrilović.

U februaru 2013. oko 1,6 odsto građana nije redovno otplaćivalo stambene kredite duže od dva meseca. Tada je 3.938 porodica dugovalo preko 5,6 milijardi dinara.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar