Kamate u Crnoj Gori mnogo veće nego u EU

Prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG), prosečne efektivne kamatne stope u toj zemlji imaju blagi pad poslednjih godina, ali su i dalje mnogo veće nego u Evropskoj uniji i zemljama odakle potiče većina banaka koje posluju u Crnoj Gori. Za stambeni kredit od 50.000 evra na 20 godina građanin Crne Gore vrati 90.000 do 95.000 evra, a u Francuskoj ili Nemačkoj do 70.000 ili 75.000 evra.

Analitičari, kao i bankarski ombudsman Halil Kalač, smatraju da kamate na kredite moraju da budu niže, jer je euribor na minimumu, a i povećavaju se depoziti na koje je kamata tri odsto, nevedeno je u tekstu."Većim kamatnim stopama bankarski sektor produbljuje krizu", smatra ekonomski analitičar Zarija Pejović i ističe da se broj siromašnih u Crnoj Gori od početka krize uvećao za 100 odsto.

On smatra da je to posledica višegodišnjeg zamrzavanja plata i penzija, posle čega su kamate rasle ugrožavajući likvidnost privrede i životni standard građana. "Vrednost euribora doseže rekordno niske nivoe, čak imamo negativne kamatne stope. Međutim, u Crnoj Gori kamatne stope su i dalje visoke", rekao je Pejović i ocenio da bankarski sektor poprima oblik kartela.

Prosečna efektivna kamatna stopa, koja sadrži sve troškove, prema podacima CBCG, na kraju 2011. godine iznosila je 9,69 odsto i od tada je u konstantnom blagom padu, pa je u februaru ove godine bila 9,17 odsto. U zavisnosti od namene, najviše su u tom periodu pale kamate na kredite za kupovinu robe široke potrošnje sa 10,51, na 5,56 odsto, za automobile sa 12,02, na 9,78 odsto, a manji pad imaju i kamate na stambene kredite sa 8,1, na 7,4 odsto.

Razlika u odnosu na EU najbolje se vidi na stambenom kreditu. Kamata u Crnoj Gori je sada 7,4 odsto, dok se na sajtovima banaka, koje posluju u toj zemlji, može saznati da njihove kamate u matičnim zemljama iznose najviše do 4,4 odsto. Kamate na gotovinske kredite su od 2011. ostale na skoro istom nivou 11,64 - 11,77 odsto, dok na kartice i minuse iznose 15 i 18 odsto. Istovremeno, najveće kamate na gotovinske kredite u EU iznose 7,0 do 8,0 odsto.Iz banaka kažu da te razlike postoje zbog većeg rizika za poslovanje u Crnoj Gori, ali i da prate stanje na tržištu i smanjuju iznose.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar