Kako najbrže okrečiti stan

Pre krečenja neophodno je pripremiti zidove, strpljivo i temeljno ih izgletovati i išmirglati, a nakon toga boju naneti dva puta uz obavezno sušenje između nanosa.

Krečenje uglavnom ne predstavlja težak posao, prvenstveno zbog toga što, poštujući osnovna pravila, samostalno ili sa prijateljima možete veoma brzo završiti čitav posao. Da li ćete zidove krečiti na dve, tri ili svake godine zavisiće u kakvom se stanju oni nalaze, kao i od načina na koji se, zimi, grejete, Naime, ako za grejanje koristite čvrsta goriva, naročito ugalj, ili se u vašem domu konzumiraju cigarete ziodvi će brzo postati žući.

Preporučljivo je da se fazi krečenja pristupi tek onda kada svi grubi radovi, kao što su zamena stolarije, radijatora ili instalacija budu gotovi. Krečenje se ipak ne može shvatiti kao prosto nanošenje boje na zid, pa ćemo vam ovom prilikom otkriti kojim bojama, na koji način i što je najvažnije za koliko novca, možete okrečiti stan ili kuću.

Priprema i zaštita prostorije

Bez obzira da li ste skoro ili pre pet godina poslednji put sređivali zidove u stanu, potrebno je detaljno pregledati sve površine, naročito plafon, kako biste uočili da li ima nekih pukotina ili vidnih oštećenja. Predlažemo vam da posebnu pažnju obratite na delove oko lajsni vrata i prozora. Takođe, potrebno je ustanoviti i da li je zid ravan, gladak ili je potrebno izvršiti i gletovanje. Kada ste detaljno ustanovili šta je sve potrebno uraditi možete lagano početi sa pripremom prostorije za rad.

To obuhvata iznošenje ili prekrivanje nameštaja, ali i zaštitu ivica stolarije posebnim papirnim (krep) trakama koje možete kupiti u svakoj farbarskoj radnji. Bez obzira da li ste renovirali parket ili ne, potrebno je preko njega poređati stare novine ili celofan, kako eventualno prskanje ne bi dovelo do flekica, koje se teško mogu ukloniti kako sa parketa, tako i sa laminata. Nakon toga radovi mogu da počnu.

Gletovanje

Ako se na zidovima, plafonu ili između lajsni nalaze neravnine, pukotine ili rupe to znači da je pre krečenja neophodno uraditi i gletovanje. Gletovanju treba pristupiti polako i što je najvažnije sa dosta strpljenja. Uz pomoć kvalitetnijeg kita potrebno je zapušiti sve rupe koje se nalaze između lajsni, a nakon toga uz pomoć glet mase polako, gletalicom gletovati zidove i plafon. Priprema glet mase zavisiće od proizvođača, pa vam savetujemo da na pakovanju pročitate da li je potrebno da se ona razblaži vodom i koliko, kao i da li je neophodno da pre upotrebe odstoji ili ne. Ukoliko odlučite da prostoriju okrečite akrilnim bojama, onda morate znati da je zidove potrebno gletovati masom na istoj bazi.

Nanošenje podloge

Nakon gletovanja, ostavite zidove da se dobro osuše, a onda ih šmirglom, finije granulacije najčešće 150, šmirglajte sve dok ne postanu potpuno ravni. Ukoliko ste na početku ustanovili da se zidovi ipak ne moraju gletovati, znajte da je sa njih, pre krečenja, potrebno ukloniti svu nečistoću, kao i masnoće, pa ih morate išmirglati i pripremiti za nanošenje podloge. Takođe, obavezno ih prebrišite mokrom krpom i ostavite da se dobro osuše.

Nakon šmirglanja gletovanog zida ili stare farbe potrebno je naneti podlogu, koja će omogućiti da se farba bolje veže za zid ili plafon. Cena podloge kreće se od 200 do 600 dinara, zavisno od proizvođača, a od kvadrature stana koji se kreči zavisiće i količina koju ćete morati da kupite. Nakon podloge, zidove je takođe potrebno pustiti da se dobro osuše.

Krečenje

Na red dolazi i svima najomiljenija faza kada su ovi radovi u pitanju, a to je kupovina, mešanje i nanošenje boja za zid i plafon. Na tržištu se može kupiti nekoliko vrsta farbi, kao što su disperzija, poludisperzija, akrilne, vodo-perive, ali i boje namenjene za kupatila i kuhinje, jer onemogućavaju pojavu vlage i buđi.

Poludisperzija predstavlja osiromašenu disperziju, tj. boju koja je manje koncentrovana od disperzije i koja se može kupiti u beloj boji i mešati sa ostalim kako bi se dobijali različiti tonovi. Cena disperzije i poludisperzije kreće se od 900 do 1.800 dinara po kanti (obično od 25kg) i sa njom je moguće okrečiti od 60 do 80 m². Najčešće korišćene perive boje su akrilne, koje su vodorazredive, paropropusne i ujedno se lepo razmazuju i brzo suše. Akrilne boje dobro prianjanju na sve podloge i nakon premazivanja postaju vodootporne, pa ih je moguće, već nekoliko dana nakon nanošenja, prati i brisati vlažnom krpom. Takođe, preporučujemo vam da ove boje koristite za krečenje zidova u stanu jer su veoma elastične i otporne na svetlo. Perive boje koštaju od oko 3.000 dinara pa naviše, dok ćete za boje koje sprečavaju pojavi buđi i vlage morati da izdvojite od 1.800 dinara pa naviše. Ako krečite neravnu površinu ili španski zid, znajte da će vam trebati više boje, nego kod glatkih zidova.

Pored boja, potrebno je nabaviti i dobar materijal, koji obuhvata: valjak, četke (za uljane boje koristite one sa prirodnom dlakom, a za vodene boje sintetičke), kante za razređivanje boje, šmirgle, špahtle i rukavice. Krečenje uvek počinite od plafona, kako kasnije boja ne bi kapala po zidovima. Nakon što ste jednom okrečili zidove sačekajte nekoliko sati, zavisno od temperature vazduha, kao i vrste farbe, da se ona osuši, pa pređite još jednom. Koju ćete tehniku koristiti zavisi samo od vas, ali vam, kako ne biste imali šare i nejednake boje po zidovima, predlažemo da budete veoma temeljni, ali i strpljivi, jer je neophodno da se boja dobro osuši.

Vrsta farbe i cena

Disperzija od 900 do 1800 RSD (kanta 25 kg)
Poludisperzija od 900 do 1800 RSD (kanta 25kg)
Perive boje od 3000 RSD pa naviše
Farbe otporne na buđ i vlagu od 1800 RSD pa naviše (kanta 20 kg)
Gletovanje i krečenje oko 2,5 evra po kvadratu

Lepljenje tapeta

Ako vam se, nakon krečenja, učini da su zidovi monotoni ili da vam nešto nedostaje, predlažemo vam da razmislite i o postavljanju, odnosno lepljenju tapeta. Cene tapeta su zaista različite, pa se tako mogu kupiti najjednostavije po ceni od oko 500 dinara za rolnu od tri metra, ali i veoma kvalitetne za čak 5.000 dinara, mada se tapete često pakuju i u većim rolnama od tri do deset metara. Zbog toga vam savetujemo da se na vreme raspitate o cenama, jer je osim tapeta potrebno kupiti i lepak.

Ako ovaj posao prepustite majstorima oni će tu uslugu naplatiti po kvadratu i to oko 2.5 evra za dve ruke gletovanja i dve ruke krečenja. Takođe, ako je pre samih radova potrebno skinuti stare tapete i to se naplaćuje oko četiri do pet evra po kvadratu. U svakom slučaju, samostalno ili uz pomoć majstora, radovi će trajati duže od dva dana.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar