Kako da odaberete aspirator

Kuhinjski aspirator vrlo je korisna stvar jer onemogućava da se mirisi kuvanja šire celim stanom. Osim što prečišćava vazduh, on sprečava taloženje masnih naslaga po nameštaju, kao i stvaranje kondenzacije u kuhinji.

Za aspirator koji eliminiše i paru, jer ima i vrsta koje to ne mogu, preporučuje se da bude montiran na odstojanju ne manjem od 60 i ne većem od 65 santimetara od grejne ploče. Važno je imati u vidu da odvod za paru treba da bude što je moguće bliže aspiratoru. Na izlazu aspiratora montira se povratna klapa, koja sprečava vraćanje neprijatnih mirisa nazad u prostoriju. Povratna klapa se ne montira u slučaju kada aspirator radi sa filterima na bazi aktivnog uglja.

Mnogi aspiratore ne vole jer proizvode buku, ali to nije slučaj sa novim modelima koji imaju bešumne sisteme. Takođe, vrlo je važno da odaberete pravi kapacitet aspiratora. Da bi bio efikasan, aspirator treba 10 puta da promeni i pročisti vazduh u razmaku od jednog sata. Nije nevažno ni to da li vam je kuhinja zatvorena ili povezana sa drugim delovima stana, jer ukoliko uzmete slab aspirator, mirisi će se i dalje širiti po svim prostorijama.

Što se tiče veličine, kao osnovno pravilo uzima se da grejna ploča ne treba da bude šira od aspiratora. Na primer, ukoliko je širina grejne ploče 70 cm, preporučljivo je da uzmete aspirator od 90 cm. Kad se radi o filterima, najefikasniji su metalno-kasetni koji treba da se čiste u mašini za sudove ili ručno bar na dva meseca. Mnogi aspiratori imaju i indikatore koji vam signaliziraju kada treba da ih operete.

Da biste postigli maksimalan efekat odstranjivanja mirisa i masnoća, aspirator treba uključiti minut pre početka kuvanja, a preporučljivo je da radi još desetak minuta pošto skuvate jelo.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar