Kada će socijalni stanovi dobiti stanare

Stanovi za socijalno ugrožene završeni su u Čačku, Kraljevu i Pančevu, Kragujevac je odustao, gradnja kasni Nišu, Kikindi, a u Zrenjaninu se radovi privode kraju. Čeka se da Vlada donese kriterijume za davanje na korišćenje tih stanova.

Procenjuje se da je Srbiji neophodno najmanje 10.000 stanova za najugroženje stanovništvo. Krajem 2012. godine Vlada je usvojila Program izgradnje stanova za socijalno stanovanje u sedam gradova.

Svih 135 stanova trebalo bi da budu završeni do februara sledeće godine.

U naselju Obrež u Čačku završena su 24 stana čija je vrednost 72 miliona dinara. Dobijena je upotrebna dozvola, stanovi su uknjiženi, ali čeka se da Vlada donese kriterijume za davanje na korišćenje tih stanova.

Mirjana Knežević iz Ministarstva građevinarstva kaže da pravo na korišćenje socijalnih stanova imaju pre svega lica iz osetljivih socijalnih društvenih grupa, kao što su osobe sa invaliditetom, Romi, izbeglice, lica starija od 65 godina, mladi.

"Ukoliko građani žele da se prijave za apliciranje za korišćenje socijalnih stanova to mogu da urade u lokalnim agencijama za stanovanje", kaže Knežević.

Stanovi su završeni i u Kraljevu i Pančevu, Kragujevac je odustao, gradnja kasni u Nišu i Kikindi, a u Zrenjaninu se radovi privode kraju.

Dušan Kojčić iz Gradske stambene agencije u Zrenjaninu kaže da se radi o objektima od 420 kvadratnih metara, koji se sastoje od 10 stambenih jedinica površine od 28 do 50 kvadrata.

"Očekujemo da će sredinom septembra radovi biti okončani. Građevinski radovi su skoro završeni problema sada nema ni oko priključka na komunalniu infrastrukturu. Parcela dozvoljava da se uradi još najmanje ovoliko stambenih jedinica, odnosno stambenih površina", kaže Kojčić.

Cena izgradnje je 320 do 360 evra po kvadratu. Ukupna vrednost investicije, ne računajući zemljište i infrastrukturno opremanje, je oko 360 miliona dinara. Država je obezbedila dvesta miliona dinara, a ostatak sredstava gradovi i opštine. Cena zakupa za stan od 50 kvadrata je oko 60 evra mesečno.

Maja Lakićević iz Agencije za socijalno stanovanje kaže da porodica mora da ima minimum 18.000 dinara neto primanja da bi mogla da zakupi stan.

"Normalno postoji i gornja granica primanja da se ne bi desilo da ljudi koji mogu na tržištiu da dobiju stan uzimaju u zakup socijalne stanove, pa je tako za četvoročlano domaćinstvo gornji limit primanja 90.000 dinara", kaže Lakićević.

Još 2011. planirana je izgradnja 1.700 socijalnih stanova u 12 gradova koja bi se finansirala iz kredita Banke za razvoj Saveta Evrope. Ta sredstva biće preusmerena na izgradnju stambenih objekata za one koji su zgubili svoje domove u poplavama.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar