Kada će se stati na put divljoj gradnji

Nadležni očekuju da će Zakon o planiranju i izgradnji, koji se očekuje na jesen, mnogo toga rešiti i da će se stati na put divljoj gradnji.

Kada će se nelegalnoj gradnji stati na put, a oko milion i po objekata bez građevinske dozvole konačno legalizovati? Zašto se nekoliko puta produžavao rok za legalizaciju, što su neki investitori zloupotrebili? Nadležni očekuju da Zakon o planiranju i izgradnji, koji se očekuje na jesen, mnogo toga reši.

Decenijama se gradilo bez građevinske dozvole. Najviše u prestonici. Ne računajući gradnju na porodičnim imanjima, mnogi investitori najčešće su se bogatili zidajući zgrade sa više kvadrata nego što im je odobreno. Poput jednog investitora u Rakovici koji je prodao stanove - i nestao.

"Meni je navodno stan u potkrovlju, takav je ugovor, međutim, iznad mene ima još čitav sprat, a podrumski prostori su isto stanovi. Prepravljeno je sve u stanove", rekao je Nebojša Dovčić, kupac stana.

Inspektori Opštine Rakovica konstatovali su da je investitor umesto dozvoljenih 12, izgradio osam stanova više ali su, kažu, nemoćni da reše problem.

"Investitor je odstupio od dozvole a predao odstupanja na legalizaciju, kod nas se postupak bespravne gradnje prekida do okončanja legalizacije u sekretarijatu", kaže Sanja Mićić, građevinski inspektor u Opštini Rakovica.

Iz Skupštine grada Beograda najavljuju da će do 1. jula objediniti rad svih inspekcija, kako bi efikasnije suzbijali divlju gradnju.

Goran Vesić, gradski menadžer objašnjava da oni koji grade u skladu sa postojećim dozvolama moći će da nastave nesmetano da grade.

"Oni koji ne grade imaće problem, protiv njih će biti pokrenute odgovarajuće zakonske procedure. Mi ovo radimo jer smo primetili da u procersu legalizacije ima zloupotreba. Legalizacija podrazumeva da građani, u skladu sa zakonom, legalizuju ono što je sagrađeno protivno propisima ukoliko je to moguće i da se zaustavi divlja gradnja", kaže Vesić.

U nadležnom ministarstvu kažu da će do jeseni konačno staviti tačku na problem legalizacije.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da će sve što će dalje ići u izgradnji novih objekata biti vrlo rigorozno.

"Mi već sada imamo određena rešenja za rušenje nekih objekata. Kada sam došla u ministarstvo i pitala koliko je u poslednjih pet do šest godina srušeno, oni su mi rekli pet, a mi imamo milion i po nelegalnih objekata", rekla je Mihajlovićeva.

Prema podacima Ministarstva građevine, napisano je 155 rešenja za rušenje objekata u zaštićenim zonama i nacionalnim parkovima. Najviše ih je na Tari, gde je, kako kažu, divlja gradnja uzela velikog maha.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar