Jeftiniji državni kvadrati, vrednost će određivati procenitelji

Vrednost nepokretnosti koje poseduje država ubuduće neće procenjivati samo Poreska uprava, kao do sada, već i ovlašćeni procenitelji. Ovu novinu predviđa izmenjeni Zakon o javnoj svojini, koji bi trebalo da bude okončan u narednih mesec i po dana.

Kako je potvrdio direktor Republičke direkcije za imovinu, dve su ključne izmene propisa. Prva je vezana za pomenutu procenu nepokretnosti, a druga daje Direkciji mogućnost obaranja početne cene ukoliko prva prodaja državnih vila, stanova, lokala ili zemljišta bude neuspešna.

- Procene vrednosti radiće ovlašćeni procenitelji, a ne, kao do sada, Poreska uprava, koja se oslanja na cene postignute u poslednjim prometima na odgovarajućoj lokaciji. Ne uzima u obzir da li su potencijali lokacije dobri ili loši. Tada često procene bivaju previsoke, ali ponekad i preniske. Druga izmena omogućiće Direkciji da, ukoliko ne postoji kupac za 100 odsto vrednosti imovine, u sledećem oglasu možemo da idemo na nižu cenu. Takvo rešenje postoji već u drugim zakonima. Sada možemo i po stotinu puta da objavimo oglas nudeći nešto po ceni od 100 odsto vrednosti i da ne prodamo ništa - kaže Vorkapić.

Država najviše problema ima kada na prodaju da određeno građevinsko zemljište ili objekte koji su po raznim osnovama postali njeno vlasništvo. Neretko su to kuće u planinskim selima, koje nemaju kupce, jer Poreska uprava ne uzima u obzir da su trošne i oronule, pa ih procenjuje kao da su nove.

U poslednjem oglasu država je ponudila na prodaju i nekadašnje proizvodne hale, kao npr. u Pirotu, gde kvadrat zajedno sa zemljištem košta 194 evra. Vorkapić objašnjava da je ovde reč o imovini koja je na Direkciju prešla tako što Poreska uprava nije mogla da se namiri od dužnika, pa mu je zaplenila imovinu, ali nije uspela da je proda čak ni za trećinu vrednosti. Problem je samo, kako naglašava, što se od Direkcije sada očekuje da uspešno nađe novog vlasnika, ali po punoj ceni!

Što se tiče vila na Dedinju, sve što je bilo vredno i atraktivno već je prodato, a Srbija je od toga prošle godine prihodovala ukupno 8,3 miliona evra. Ono što joj je preostalo uglavnom nije prodato zbog nerealne poreske procene. U Direkciji očekuju da će i te nekretnine naći kupce, ali o tome će odlučiti Vlada.

Direkcija, pak, u međuvremenu, za oktobar najavljuje oglas za prodaju suvlasničkih udela, stečenih kroz nasleđivanje, na primer, polovine stana posle smrti vlasnika. Suvlasnici će imati pravo preče kupovine. Takvih nekretnina ima oko 7.500 pod državnom kapom. Nisu, međutim, sve još prošle uredan upis, koji bi bio zadovoljavajući za notarizaciju, pa će prodaja ići sukcesivno.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar