Izgradnja Beograda na vodi počinje do kraja leta

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da je će izgradnja projekta "Beograd na vodi" početi do kraja leta.

Mali je uoči sutrašnje rasprave o leks specijalisu o Beogradu na vodi u Skupštini Srbije, rekao da će nakon usvajanja zakona početi eksproprijacija koja će trajati tri ili četiri meseca, a onda će se stvoriti uslovi za izdavanje građevinske dozvole i pokretanje izgradnje.

"Do kraja leta mislim da je realno pokretanje izgradnje", rekao je Mali.

On je naveo da je važno da projekat "Beograd na vodi" što pre krene s realizacijom kako bi se zaposlila građevinska industrija i srpskim radnicima obezbedio posao.

Gradonačelnik je ponovio da finansiranje projekta obezbeđuje investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a da Srbija treba da obezbedi građevinsku dozvolu i da očisti parcelu.

Prema njegovim rečima, za 3,5 milijardi evra investicija rast u BDP Srbije biće sedam milijardi u narednih 10 do 15 godina, koliko treba da se projekat realizuje.


Osvrćući se na kritike koje dolaze iz Akademije arhitekture, Mali je rekao da je vreme da se "otvore karte" i prizna zašto se projekat kritikuje.

"Da li je razlog što, ako se desi ''Beograd na vodi'', Mišković neće napraviti svoju Luku Beograd, neće zaraditi desetine miliona evra, već će korist da imaju građani. Da li je problem što će neki Vučić ili Mali da realizuju projekat, a ne DS i Mišković", upitao je Mali.

Dragoljub Bakić iz Akademije arhitekture Srbije odgovorio je da ne prihvata diskusiju koja će voditi politici i Miškoviću, niti zamenu teza, i ponovio da to udruženje ne podržava projekat jer ne poštuje generalni urbanistički plan grada, a nije raspisan međunarodni konkurs.

Mali je rekao da je želja ove vlasti da pokrene i napravi moderan grad i državu i da više nema vremena za čekanje pod izgovorom da konkursi nisu uspeli ili da država nema novca.

On je rekao i da je interesovanje za stanove u okviru projekta Beograda na vodi veliko, da se 1.500 ljudi prijavilo u prva dva dana, a da će, "kad se zabode prvi ašov", interesovanje biti još veće.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar