Izdavanje stanova strancima

Sve je više stranih turista u Nišu. Sa porastom broja gostiju koji se zadržavaju nekoliko dana, Nišlije dobijaju novu priliku za zaradu – iznajmljivanje apartmana, stanova i soba u punom je zamahu.

Statistički podaci pokazuju da u Nišu samo 35 odsto stranaca spava u hotelima, blizu 20 odsto u hostelima, a 45 odsto u privatnom smeštaju. Turisti u grad i okolinu u velikom broju dolaze bez posredovanja agencija, individualno, ili u malim grupama. Ovakav vid putovanja u svim zemljama sveta beleži rast, pa su, uglavnom mlađi putnici, već navikli da smeštaj potraže sami, na popularnim veb sajtovima kao što su Booking, AirBnb…

Kratkim pregledom na sajtu AirBnb, na primer, vidimo da je trenutno, u Nišu, u ponudi tridesetak privatnih stanova i soba. Opremljeni su sa jednim do šest kreveta, nalaze se, uglavnom, u centru grada, a cena se, u zavisnosti od komfora i opremljenosti, kreće između 10 i 69 dolara za noć. Niška Banja je, takođe, sve atraktivnija destinacija, gde su vlasnici petnaestak smeštajnih jedinica za prosečnu cenu prenoćišta od dvadesetak dolara ponudili apartmane, sobe i privatne kuće za odmor.

Reagovanja gostiju uglavnom su pozitivna. Puno je pohvala i dobrih ocena za domaćine, pa se čini da sve protiče u najboljem redu. Da li je uvek tako?

Izdavanje stanova strancima na jednu noć, ili samo nekoliko dana, više se isplati od rentiranja na duži rok. U zavisnosti od načina izdavanja mogu, međutim, da nastanu i nimalo prijatne situacije, kad zakupci neadekvatno koriste prostor, naprave štetu, prekrše neka od pravila pisanog ugovora ili usmenog dogovora… Zato su dodatne informacije neophodne, kao i adekvatna pravna zaštita.

Zakonske obaveze

Jedan od detalja koji se često zanemaruje je i zakonska obaveza vlasnika stana da prijavi nadležnoj policijskoj upravi stranca čim otpočne boravak na određenoj adresi. To morate učiniti čak i ako su vam stranci, članovi familije, došli u goste. Šta tačno, kada i kako treba učiniti, i kakve mogu da budu posledice ukoliko stranca ne prijavite:

„Pravna i fizička lica koja pružaju usluge smeštaja strancima uz naknadu, kao i lica kod kojih stranci dolaze u posetu, dužna su da nadležnom organu prijave boravak stranaca, u roku od 24 časa od časa pružanja usluge smeštaja strancu, odnosno od časa dolaska stranca u posetu. Vlasnik stana je obavezan da popuni dokument o prijavi boravišta stranca, poznatiji kao “beli karton” i preda ga nadležnom policijskom službeniku. Uz prijavu boravišta stranca, podnosi se pasoš stranca koji se prijavljuje i dokaz o vlasništvu nad stanom. Čitava procedura u Policijskoj upravi se može sprovesti bez prisustva stranca.“

Istorijske vrednosti Niša, festivalska i kulturna ponuda, izvanredni prirodni potencijali okoline, autentična gastronomija, ljubazni domaćini… garant su da će interesovanje stranaca i u budućnosti rasti.

Ako razrađujete plan kako da “otkrivanje Niša” iskoristite i ponudite im smeštaj, napred navedeno je samo ilustracija, i preporuka da se za sva pravna pitanja obratite stručnjacima. Oni su tu da obezbede sigurnost vašeg posla i zarade, kao i da učine da odnos sa strancima zakupcima bude jasan, korektan, precizno definisan, na obostranu korist i zadovoljstvo.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar