Izbegli čekaju useljenje, u stanovima nelegalni stanari

U Ustaničkoj ulici u Beogradu počinju pripreme za useljavanje izbegličkih porodica kojima je stanove, putem konkursa, dodelio Komesarijat za izbeglice. Reč je o 17 od ukupno 30 podeljenih stanova na više lokacija. Stanovi, međutim, nisu prazni, jer u njima već 10 godina, kako tvrde nadležni, nelegalno borave uglavnom interno raseljene porodice koje nisu imale pravo da konkurišu. Prvi krug iseljenja bio je u pratnji sudskog izvršitelja, a sutrašnji drugi, biće, kažu i sa policijom, u više navrata do 25. decembra.

Danijela Ivančević je u Srbiju stigla u izbegličkoj koloni "Oluje", a onda su usledili još veći problemi. Ima šesnaestogodišnjeg sina obolelog od cerebralne paralize. Zbog deteta sa invaliditetom, bila je u vrhu liste onih koji su dobili stan, a useljenje čeka već pet godina.

"Svih ovih godina otkad sam došla mi smo podstanari, kao i u ovom stanu što vidite sad živimo kao podstanari i plaćamo kiriju, plus računi. To mnogo znači da naš budžet ne bude toliko opterećen, jer sve ostalo dajemo za dete, za lečenje, za terapije", kaže Danijela.

Njenu sudbinu deli većina porodica kojima je Komisija dodelila stan.

Imaju, ili bolesnog člana porodice, nekog poginulog u ratu ili člana koji nije sposoban za rad.

Na konkurs, raspisan 2012. godine, prijavilo se 300 ljudi, a stanova je 30.

Postupak sa dodelom stanova se odužio, a situacija iskomplikovala.

Umesto da u Ustaničkoj 244 G i Đ žive izbeglice, stanove su nelegalno zaposeli uglavnom interno raseljeni, i to oni kojima su kuće već obnovljene.

Godinama ne plaćaju ni sve račune, pa troškovi stižu na račun Komesarijata. Jedna porodica zaposela je nelegalno čak tri stana.

Još u julu, svi koji su nedozvoljeno u stanovima, obavešteni su da moraju da se isele.

Petar Anđić iz Komesarijata za izbeglice i migracije pretpostavlja da će možda biti porodica koje će pristati da izađu "bez neke preterano velike pompe".

"Biće, naravno, porodica koje će praviti probleme oko toga. Koliko će ti problemi biti veliki i da li će se ta izvršenja i sprovesti to ne znam, naše je bilo da to pokrenemo", napominje Anđić.

U Komesarijatu ne spore da među njima ima ljudi kojima treba stan, ali ne u zgradama namenjenim izbeglima.

"Kao pravnik mogu da kažem da će pravo i zakon biti iznad samovlašća", poručuje Anđić.

Tome se nadaju i Brujići, iz Gospića, koji su silom prilika već 26 godina u Beogradu, po tuđim stanovima.

Jelena Brujić očekuje samo pozitivne rezultate i nada se da će početi da se ostvaruju zakonski propisi.

"Prosto još ne verujem da će to biti, očekujem radosna srca", kaže Novak Brujić.

Komesarijat za izbeglice i migracije u Srbiji kroz Regionalni stambeni program, u poslednjih godinu dana u Beogradu zbrinuo je 69 porodica u seoske kuće, a njih više od tri stotine dobilo je građevinski materijal.

Gradi se 270 stanova u Kamendinu, a u decembru se useljavaju prvi stanari 235 stanova u naselju Ovča.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar