Italija: Pozitivne promene na tržištu nekretnina, deficit „kvadrata“ u nekoliko sektora

Dok je prosečna cena nekretnina u pet vodećih država Evrope porasla u proseku 3,1 odsto, počevši od Francuske koja je zabeležila rast od 1,7 odsto, do Engleske sa rastom od 5,9 odsto na godišnjem nivou, tržište imovine u Italiji je još uvek u blagoj apatiji.

Ipak, stanje se u svakom slučaju poboljšava, u poređenju sa prethodnih nekoliko godina, kaže se u izveštaju italijanskog istraživačkog instituta „Scenari Immobiliari“.

Stručnjaci instituta smatraju da je ovakvo stanje na tržištu posledica nedostatka odlučnijih reformi i tereta javnog duga.

U pozitivne promene Institut ubraja veće poverenje stanovništva u banke koje opet odobravaju kredite i rast zaposlenosti, čime je otvoren put za pozitivne promene na tržištu u 2016.

Prema „Scenari Immobiliari“ realan pad cena nekretnina u Italiji je tokom recesije iznosio 20 odsto, a na vrhuncu krize 25 odsto (izuzev u top destinacijama). Međutim, kako navode italijanski mediji, pad je u provinciji iznosio između 30 i 40 odsto, možda čak i više.

Osvrćući se na 2015. godinu, institut „Scenari Immobiliari“ navodi da je oporavak tržišta nekretnina bio koncentrisan na velike gradske centre, koji bi se u ovoj godini mogao proširiti i na ostale delove zemlje.

Na nivou države, prosečna cena u 2015. zabeležila je pad od 0,6 odsto, dok su popolarne destinacije zabeležile blagi rast u odnosu na prethodnu godinu.

Za 2016. „Scenari Immobiliari“ predviđa stabilizaciju cena i rast prodaje, naglašavajući da će kvalitet i lokacija biti odlučujući.

Postoji nekoliko sektora koji su postavljeni za rast, poput socijalnih stanova, univerzitetskih centara, staračkih domova, međutim tržište nije spremno da odgovori na ove zahteve. Ponuda kvalitetnih objekata u ovim sektorima je jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava tržište nekretnina u Italiji, smatraju analitičari.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar