IFC odobrio Eurobanci 35 mil EUR za kreditiranje stambenih zajmova

Eurobanka banka i Međunarodna finansijska korporacija (IFC) potpisali su danas ugovor o dva kredita u ukupnom iznosu od oko 35 mil EUR za odobravanje hipotekarnih kredita i za podršku malim i srednjim preduzećima, koja se bave uvozom i izvozom.

Prvi kredit od 15 mil EUR biće namenjen podršci Eurobanci za odobravanje stambenih hipotekarnih kredita, a drugom kreditnom linijom, od 20 mil EUR, IFC će podržati Eurobanku da odobrava zajmove za finansirane obrtnih sredstava za potrebe uvozno-izvoznih firmi u Srbiji.

Regionalni menadžer IFC za Zapadni Balkan Tomas Lubek (Thomas Lubeck) rekao da IFC podržava napore Vlade Srbije da podstakne razvoj privatnog sektora i rast zapošljavanja, tako što će ulagati u razvoj privatnog sektora i u jačanje njegove konkurentnosti.

IFC u ovom slučaju preuzima finansijski rizik, rekao je Lubek i dodao da ga on vidi kod Eurobanke koja sasvim dobro posluje i "kojom se odlično upravlja".

Predsednik Izvršnog odbora Eurobanke Filipos Karamanolis rekao da Eurobanka ima visok koeficijent adekvatnosti kapitala od 21%, što je visoko u odnosu na 12%, koliko je propisala NBS.

On je rekao je da je Eurobanka potpuno spremna da od 1. oktobra počne primenu novog zakona o platnim uslugama, koji će bankama omogućiti da razvija nove proizvode.

Odgovarajući na pitanje da li grčka kriza ima uticaja na poslovanje Eurobanke u Srbiji, Karamanolis je rekao da nema, podsećajući da Eurobanka posluje po zakonima Srbije.

IFC je deo Svetske banke, koja je usmerena na finansijsku podršku razvoju privatnog sektora u svetu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar