Hotel „Putnik” prodat, a nikad nije uknjižen

NOVI SAD - Hotel »Putnik«, prodat na aukciji Agenciji za privatizaciju 20. februara nakon nekoliko odlaganja za 2,15 miliona evra konzorcijumu subotičkog »Palića« i »Maestral tursa« iz Budve, uopšte nije uknjižen, saznaje »Blic« iz dobro obaveštenih izvora. Da hotel nikada nije upisan u zemljišne knjige potvrdio je »Blicu« i Nikola Tanurdžić, naslednik porodice kojoj je nacionalizovana palata u centru i najavljujući i proteste pred Vladom Srbije zbog prodaje »Putnika«.

Jedan od potomaka čuvene trgovačke porodice kojoj je velelepno zdanje u Ulici Modene nacionalizovano - Nikola Tanurdžić smatra da je to što hotel nije uknjižen još jedan od argumenata da se poništi njegova prodaja. On podseća i da je aukcija oglašena 28. januara 2009, a prema Zakonu o privatizaciji taj rok je istekao 31. decembra 2008. godine.
Hotel je po početnoj ceni od 203,3 miliona dinara prodat dvočlanom konzorcijumu koji je zastupao Nebojša Jestrović. Novi vlasnici obavezni su i da ulože i 80 miliona dinara u obnovu zgrade izgorele u podmetnutom požaru u decembru 2007. godine. Pre prodaje, procenjivalo se da zgrada od 5.700 kvadrata u najstrožem centru grada vredi višestruko više.
Tanurdžić kaže da tužbu neće pokrenuti protiv kupaca, nego protiv države.
- Država je kupcu dozvolila da kupi »Putnik«, a nas ne zanima ni ko je on. Mi ćemo tužiti državu. Ići ćemo do kraja kao porodica da isteramo pravdu i ukažemo na prevaru države kojom se poslužila da bi došla do sitnih para, a ona će nama morati da plati pravu vrednost hotela - Tanurdžić.
Tanurdžići su nacionalizovanu imovinu prijavili do 30. juna 2006. godine, kako je nalagao Zakon o prijavljivanju i evidentiranju oduzete imovine, a pošto je nastavljena prodaja te imovine, porodica je tužila državu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Protest pred Vladom zbog kašnjenja zakona
- Ispalo je da su dobili na papiru šta potražujemo i sada prodaju ono što je prijavljeno, a obavezni su da usvoje zakon i da tu imovinu vrate. Stvarno je dogorelo do nokata, pošto tri godine od evidentiranja imovine još nije uveden zakon o restituciji, a nacionalizovana imovina se rasprodaje. Održaćemo proteste 31. marta ispred Vlade Srbije, a posle ćemo prošetati do Ministarstva finansija, gde su u obavezi da donesu taj zakon, pa do Skupštine Srbije i Agencije za privatizaciju - najavljuje Nikola Tanurdžić, predsednik Udruženja za povraćaj nacionalizovane imovine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar