Hosteli zarade dva miliona evra

Beogradski hosteli ostvare oko 200.000 noćenja godišnje i zarade blizu dva miliona evra, pa se mnogi Beograđani odlučuju da od svojih stanova naprave ove smeštajne objekte. Grad pooštrava uslove za otvaranje novih hostela.

Turisti koji posete prestonicu mogu odsesti u nekom 160 hostela, sa ukupno 2.000 kreveta, koliko ih je registrovano u Beogradu, a više od 90 odsto njih smešteno je u centru grada.

Pošto ne podležu kategorizaciji smeštaja, za otvaranje jednog ovakvog ugostiteljskog objekta potrebni su minimalni tehnički uslovi, pa se dobar deo njih nalazi u stanovima stambenih zgrada.

Zbog mnogobrojnih pritužbi stanara, gradska vlast rešila je da uvede nova pravila i pooštri uslove za njihovo otvaranje. U Ferijalnom i hostelskom savezu Srbije pozdravljaju ovu odluku i nadaju se uređenju poslovanja u ovoj oblasti turizma.

Dosta objekata u prestonici se naziva hostelom, a to, zapravo, nisu, već se radi o jednosobnim ili dvosobnim stanovima, apartmanima koji predstavljaju nelojalnu konkurenciju pravim hostelima, kaže Žarko Gvero, generalni sekretar Saveza.

Jedno od merila za uređenje hostela mora biti i ispunjavanje standarda koje propisuje Međunarodna federacija omladinskih hostela čiji je Srbija član od 1970. Ti uslovi podrazumevaju određenu kvadraturu i usluge, odnosno udobnost, čistoću i bezbednost.

Međunarodni standardi, između ostalog, propisuju da na 15 kreveta mora biti najmanje jedan tuš, na 12 gostiju jedan toalet, a jedan umivaonik na šest osoba. Svaki gost bi morao da ima i najmanje četiri kvadratna metra prostora, odnosno pet kubika vazduha.

"Bekpekeri" na biciklima

U Beogradu cena smeštaja u hostelu po osobi iznosi u proseku od 10 do 15 evra, ima i skupljih, do 25 evra u bolje uređenim objektima, ali i ispod osam evra, van udarne letnje sezone.

Mladi "bekpekeri" su nam glavni gosti, kažu u jednom beogradskom hostelu u centru prestonice. Turisti se, uglavnom, zadržavaju dva-tri dana i najčešće odsedaju vikendom. Veliki broj njih putuje biciklom.

Popunjenost hostela u glavnom gradu varira u odnosu na period godine. Udarni termini su oni letnji, kada se održavaju veliki muzički festivali. Hosteli, prema procenama, od oko 200.000 noćenja godišnje zarade blizu dva miliona evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar