HN: Trideset stanova za izbegle i raseljene

Najkasnije za godinu trideset izbeglih i raseljenih iz hercegnovske opštine rešiće stambeno pitanje, saopštila je v. d. sekretara Sekretarijata za društvene delatnosti i sport Vesna Samardžić. Prema njenim rečima, radi se o ljudima koji su u najtežoj materijalnoj situaciji.

- Konkurs je raspisalo Ministarstvo rada i socijalnog staranja, a opština Herceg Novi se uključila u projekat, s obzirom na to da je tokom ratnih devedesetih najviše raseljenih i izbeglih došlo na naše područje - podsetila je Samardžićeva.

U toku je konkurs za prijavu zainteresovanih koji će trajati do 15. septembra. Prijave se podnose Centru za socijalni rad. Opština je potpisala Memorandum o saradnji u učešću u projektu, a ima i svog predstavnika u Komisiji koja će obaviti pregled dokumentacije i odabrati buduće korisnike.

Projekat finansiraju strani donatori, država nema troškova, a Ministarstvo rada i socijalnog staranja je preuzelo ulogu koordinatora.

Zanimljiv je podatak da neće biti gradnje novih stanova već će oni biti kupljeni.

- To su odobrili Svetska banka i donatori, kako bi kupovina mogla da bude što pre obavljena - navela je Samardžićeva.

NEOPHODNA SREDSTVA

U Crnoj Gori ima 1.177 ugroženih domaćinstava, od čega je 200 u Herceg Novom. Potrebna sredstva da se reše stambeni problemi za sve njih iznose ukupno 27 miliona evra, s tim što je moguće da će u drugim gradovima stanovi biti građeni. Od ukupne sume, 84 odsto obezbediće donatori, a 16 odsto nacionalni fondovi.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar