Hiljadu evra za promenu “švajcarca”

Bankari se odriču svojih troškova obrade. Osiguranje kod NK 1,5 odsto vrednosti kredita.

Građani koji su spremni da svoje stambene kredite vezane za švajcarski franak pretvore u zajmove u evropsku monetu, za to treba da izdvoje najmanje 1.000 evra. Banke se odriču svog dela troškova, odnosno obrade kredita. Ali, trenutni najveći trošak je osiguranje kod Nacionalne korporacije koji iznosi minimum 1,5 odsto od vrednosti zajma. Na to treba dodati i naknadu od 30 evra. Tako za prosečan stambeni kredit od 30.000 evra premija osiguranja NKOSK u slučaju da ne postoji životno osiguranje košta 525 evra. Sa životnim osiguranjem ova naknada je 450 evra.

Kako kažu bankari, visina osnovne premije osiguranja NKOSK se može uvećati gotovo duplo. Tako, na primer, stanovi koji su kupljeni pre šest ili sedam godina sada vrede manje. Ako se prilikom refinansiranja stambenog zajma, obavi procena, dobiće se znatno manja vrednost.
To utiče na premiju koja se povećava i može da iznosi i 2,5 odsto, ukoliko se pod hipoteku ne stavi još neka nekretnina. Zatim, ako korisnik zajma nema plaćeno životno osiguranje, premija raste za 0,25 odsto. Ukoliko je predmet hipoteke legalizovan objekat premija se povećava za još 0,15 odsto. Ono što može najviše da utiče na visinu osiguranja je to što su rate stambenih kredita u "švajcarcima" toliko narasle da su opteretile kreditnu sposobnost građana.

Tako, ukoliko je rata kredita i solidarnog dužnika jednaka ili veća od 60 odsto plate, premija osiguranja se povećava za 0,5 odsto. Ako su mesečne obaveze građana i žiranta za zajam 70 ili više odsto, premija osiguranja raste za čak ceo procenat. Najgore mogu da prođu korisnici stambenog kredita koji su svoju platu opteretili sa 80 ili više odsto, u tom slučaju osiguranje NKOSK raste za još 1,5 procenata.

Bankari smatraju da bi Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita trebalo takođe da izađe u susret građanima koji imaju problem s kreditima u švajcarskim francima a žele da pređu u evro, i umanji im premiju. Takođe, ističu da bi overa založne izjave koja sada iznosi 10.080 dinara za prosečan kredit od 30.000 evra kao i taksa za upis hipoteke koja košta 20.000 dinara, trebalo da budu smanjene.

Osim ovih krupnih troškova, građani koji žele da prebace svoje stambene kredite iz švajcarskog franka u evro treba da izdvoje novac i za procenu vrednosti nekretnine, koja iznosi 100 evra, da uplate životno osiguranje ukoliko ga nemaju od takođe 100 evra, a za osiguranje nepokretnosti 40 evra. Takođe, prelaskom iz jedne u drugu valutu novi kredit nosi novu kamatnu stopu. Tako je trenutno cena stambenog kredita u evrima od 4,78 odsto ukoliko se izabere promenljiva kamata do 7,20 odsto za fiksnu. Kako su neki bankari najavili, oni su spremni i da smanje svoje marže koje sada iznose od 4 do 6,5 odsto.

PONOVO SE SASTAJU

Bankari i predstavnici Narodne banke Srbije, kako je najavila Jorgovanka Tabaković, guverner centralne banke, danas bi trebalo da se ponovo sastanu i ponude predlog za rešenje problema građana koji imaju kredite vezane za švajcarski franak. Stambene zajmove u francima uzelo je oko 22.000 građana Srbije, a rate su im sada u nekim slučajevima i veće od plate.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar