Gradili za zadrugare, a sad prodaju stanove

Stanari solitera u Ustaničkoj, od broja 214 do 222, godine provode pripremajući dokumentaciju, sakupljajući papire i izdvajajući "greške" iz dozvola i rešenja nadležnih za nadgradnju krova njihove zgrade. Iako su obišli sve nadležne službe, investitor legalno završava radove na ovom obektu i čak je oglasio prodaju sa rokom useljenja u decembru.

Vlasnici stanova, koji decenijama žive ovde, tvrde da je reč o malverzaciji započetoj još pre nekoliko godina.

Stambena zadruga "Podstanar" započinje ovu priču 1994. godine, kad dobija dozvolu da za potrebe svojih zadrugara, sa nerešenim stambenim pitanjem, nadogradi ravni krov solitera na Konjarniku. Prvobitno planirana potkrovna etaža, koja bi, prema pravilima, trebalo da čini 60 procenata ukupne površine stanova u zgradi, pretvorila se u sprat sa potkrovljem.

- Za 40 godina radnog staža ovako nešto nisam video - tvrdi Zoran Pantelić, arhitekta iz ulaza 218. - Na zidove debljine 12 centimetara nadziđuju skoro duplo deblje. Tvrdim da zgrada ne može da podnese nadogradnju. Da ne pričamo o izlivanju ploče, što je trajalo do jedan po ponoći, bučnim mašinama, udarcima, dok komadi otpadaju sa krova.

Iako mnogi tvrde da radovi "Podstanara" nisu završeni u predviđenom roku i da ponovna dozvola nije smela da bude dodeljena, najčudnije im je od svega to što je dozvola za dodelu stanova zapravo "prodata" privatnoj firmi.

- Ako je neko dobio dozvolu da gradi pre 23 godine da bi obezbedio krov nad glavom ljudima koji ga nemaju, kako je mogao da ovo ovlašćenje prenese na drugu firmu koja sada prodaje te stanove - pita se Pantelić.

Tamošnjim stanarima pogotovu nije jasno kako je graditelj dobio još 200 kvadrata objekta.

- Ako ukupna stambena površina, prema idejnom projektu, ima 1.200 metara kvadratnih, i na to se primeni koeficijent 0.6, koji se primenjuje za potkrovlje, dobije se 720 kvadrata za te nove stanove. Međutim, rešenje o odobrenju za izgradnju predviđa 952 metra kvadratna - tvrdi Pantelić.

Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove tvrde da je overenim glavnim projektom odobreno formiranje potkrovlja i tavana sa pločom iznad potkrovlja i stepeništem koje vodi do tavana. To znači da je ostavljena mogućnost pretvaranja tog tavanskog prostora u stambeni. Investitoru je nadgradnja objekta dozvoljena, tvrde iz ovog sekretarijata.

ŽIVOT NA GRADILIŠTU

Osim što ne veruju u pravnu ispravnost nadziđivanja, stanari se žale i na probleme sa terena. Pamte muku koju je komšinica preživela kada su je na dijalizu spuštali niz stepenice na rukama. Kućice lifta bile su zagrađene zbog radova, pa nije bilo bezbedno koristiti ih. Povezivanje na kanalizaciju napravilo je rupe u zidu, a ni saglasnost stanara za ovu nadogradnju nikada nije tražena.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar