Gradiće se 17 kuća, novčana pomoć za 170 domaćinstava u Valjevu

Valjevo - Umesto 66 kuća oštećenih u majskim poplavama i klizištima, državnim novcem u valjevskom kraju gradiće se domovi za samo 17 porodica. Novčanu pomoć za sanaciju svojih domaćinstava dobiće 170 poplavljenih.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da je država odredila kriterijume za pomoć građanima koji su pretrpeli štetu, tako da je raniji spisak po kome je trebalo da bude izgrađeno 66 kuća, a šteta isplaćena za 420 domaćinstava, značajno redukovan.

- Izvesno je da će o trošku države biti izgrađeno 17 stambenih objekata, tako da će šest kuća biti izgrađeno u Rebelju, po dve u Pričeviću i Vujinovači, a po jedna u Rabasu, Oglađenovcu, Klincima, Vragočanici, Balinoviću, Bobovi i Gornjoj Bukovici – kaže Kovač.

Kancelariji za obnovu prosleđen je spisak sa 48 kuća, ali je neizvesno da li će svi objekti biti izgrađeni, jer neka domaćinstva ne ispunjavaju uslove koje je postavila država.

- Uslov za izgradnju je da kuće budu srušene, a mi imamo veliki broj stambenih objekata koje je klizište pomerilo, ali ne i srušilo. Pored toga, imamo šest kuća u Rebelju do kojih više nije moguće doći zbog klizišta, koje je potpuno promenilo konfiguraciju terena. Videćemo šta će reći država, a ako nas odbiju mi ćemo pomoću donatora izgraditi te kuće, jer nisu bezbedne za život – objašnjava zamenik gradonačelnika.

Što se tiče novčane pomoći, uslove države ispunjava 170 domaćinstva. Većima kuća ima oštećenja prvog, drugog i trećeg stepena, dok je 15 pretrpelo najveća oštećenja i njihovi vlasnici će dobiti po 600.000 dinara.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar