Gradi se 428 stanova za izbeglice

Već početkom naredne godine u novosadskom naselju Veternik počinje izgradnja 276 stanova za izbegličke porodice, a ubrzo potom još 152 stambene jedinice u Futogu, u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

Projekat koji se realizuje uz pomoć donatora u četvrtak su na konferenciji za novinare u Novom Sadu predstavili gradonačelnik Miloš Vučević, republički komesar za izbeglice Vladimir Cucić i Žarko Mićin, predsednik novosadske Komisije za rešavanje stambenih pitanja izbeglih.

- Grad je obezbedio dobru lokaciju, a za njeno opremanje i 24 miliona dinara iz budžeta - rekao je Vučević. - Stanovi za izbegličke porodice koje od devedesetih godina prošlog veka još nisu rešile stambeni problem, grade se sredstvima Banke za razvoj Saveta Evrope, posredstvom republičkog Komesarijata za izbeglice i migracije i Jedinice za upravljanje projektima.

Cucić je istakao da će posle skupštine donatora u Parizu biti doneta odluka o izgradnji još 70 stambenih jedinica u okviru potprojekta 9, takođe u Veterniku.

- Novi Sad je prema tome u ovom trenutku, jedno od najvećih socijalnih gradilišta u zemlji, na koje možemo da budemo ponosni - naglasio je Cucić.

O tome ko će dobiti pravo zakupa, a time i otkupa stanova odlučivala je Komisija za rešavanje stambenih pitanja izbeglih lica Novog Sada. Toj komisiji je za 276 stanova u Veterniku pristiglo ukupno 693 prijave, tako da će oni koji su ostali "ispod crte" moći da konkurišu za stanove u Futogu.

Očekuje se da će stanovi u Veterniku biti završeni i useljeni do kraja 2019. godine. Bodovna lista, odnosno Odluka sa listom korisnika, objavljena je na sajtovima Grada Novog Sada i Komesarijata, a dostupna je i u svim novosadskim mesnim zajednicama.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar