Građani da vide šta je za njih najpovoljnije

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić savetovao je danas građanima koji imaju kredite u švajcarskim francima da u svojim bankama pogledaju ponuđene modalitete i da u razgovoru sa bankom vide šta je za njih najpovoljnije.

Dugalić je za TV Pink rekao da ima onih koji su uzeli po dva kredita da bi kupili dva stana, ali i onih koji su uzeli kredit da bi kupili garsonjeru, zbog čega banke pokušavaju da na različite načine tretiraju klijente i spremne su da ponude olakšice.

Problem je nastao kada se neko slobodno opredelio da uzme stambeni kredit ili keš kredit indeksiran u švajcarskim francima, zbog promene kursa dinara u odnosu na švajcarski franak, ali to nije situacija samo u Srbiji i na to ne mogu da utiču banke u Srbiji, rekao je Dugalić.

"Naš ključni problem je nizak standard, jer sa prosečnom zaradom od 350 evra ne postoji kredit koji je povoljan, niti uslovi koji su dobri", ocenio je Dugalić.

"Ono na šta mi možemo da utičemo je da banke ne naplaćuju bilo kakve troškove konverzije i da Udruženje banaka ne naplaćuje izveštaj kreditnog biroa u takvim situacijama", dodao je Dugalić.

Predsednik Udruženja "Efektiva" Dejan Gavrilović je u istoj emisiji u uključenju putem "linka" rekao da je to udruženje tražilo da se krediti u švajcarskim francima konvertuju u evro kredite, ali po paritetu koji je važio na dan isplate svakog od tih kredita.

Gavrilović je dodao da od toga "nema odstupanja", da je taj predlog korektan i za banke i za klijente i da udruženje traži rešenje na taj način kako bi se izbegli dalji sudski sporovi i dalje povećanje nenaplativih kredita.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar