Grad Niš “zagubio” 71 stan

Prema dosadašnjim rezultatima popisa, na teritoriji Niša je evidentirano 574 lokala, 400 stanova, a nad 200 objekata grad je stekao pravo vlasništva. Međutim to nisu i konačne brojke, jer su evidentirana i 143 zahteva za restituciju i dok taj postupak ne bude okončan, neće se znati, da li će neki od njih ostati u vlasništvu grada ili će ih preuzeti naslednici.

Grad Niš i opština Pirot su zasad jedini u Srbiji koji sa uspehom realizuju ovaj "Imovina lokalnih samouprava u procesu evropskih integracija", čiji je cilj uspostavljanje održivog modela upravljanja imovinom lokalnih samouprava.

A da bi se taj cilj i postigao, potrebno je u svakom trenutku imati dostupne podatke o imovini kojom lokalne samouprave upravljaju i od nje ubiraju prihod. Neophodno je da se prethodno uradi celovit popis, evidencija i procena vrednosti. Prvi ovakvi koraci u Nišu i Pirotu učinjeni su pre godinu dana.

- Često se može čuti, da Niš "pliva" u imovini, ali je neadekvatno koristi, a dešava se i da od imovine koja je u vlasništvu grada, imamo više štete nego koristi. Kroz realizaciju projekta, otkrili smo, između ostalog i 71 "izgubljen" stan, za koje zakupci nisu uopšte ili su neredovno plaćali zakupninu - rekao je gradonačelnik Niša, prof. dr Zoran Perišić, istakavši da imovina grada predstavlja veliki ekonomski resurs, te da će konačni popis uticati na bolju sliku gradskog budžeta.

Prema rečima zamenika načelnika gradske Uprave za privredu, Suzane Jovanović, za 100 već evidentiranih i popisanih objekata urađena je i procena vrednosti, a među najvrednijima koji su u vlasništvu grada, jesu zgrade lokalnog parlamenta i Gradske kuće, kao i zgrada bivšeg Grčkog konzulata i bivši Oficirski dom.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar