Garsonjera najisplativija investicija

Kupovina stana manje kvadrature, zbog mogućnosti rentiranja i nižih cena komunalija, najisplativija je investicija na tržištu nekretnina. Garsonjera od 25 kvadrata, u proseku, u Beogradu može da se kupi za 20.000 evra. Cene variraju u zavisnosti od toga gde se stan nalazi. Na obodu prestonice kvadratni metar staje oko 400 evra, dok se na Starom gradu kreće oko 3.000 evra. Vračar i okolina Tašmajdanskog parka su uvek atraktivni, pa se za 29 kvadrata mora izdvojiti neverovatnih 90.000 evra.

Najtraženije su, ali i najskuplje u poređenju odnosa cene i kvaliteta. Garsonjere u Beogradu dostupne su u stambenim zgradama, ali i dvorišnim objektima, počev od naselja Grocka do Borče, i dalje do Altine i Nove Galenike. Najveću popularnost svakako imaju one u samom srcu prestonice, ali kupci svakako posustaju kada shvate da je za oko 20 kvadrata stambenog prostora potrebno izdvojiti nekoliko desetina hiljada evra.

- Garsonjere su svakako najpopularnije u Beogradu, kao uostalom i u svim većim metropolama u svetu. One najpre predstavljaju sigurno utočište, ali i još sigurniju investiciju za dalji izvor prihoda u životu. Koliko su tržišne cene većih stanova značajno opale sa ekonomskom krizom pre nekoliko godina, cene garsonjera i dalje su na zavidnom nivou. Tako se cene garsonjera za centar grada u proseku kreću od 1.500 pa čak do 3.000 evra po kvadratu, dok su u udaljenijim opštinama poput Mirijeva, Rakovice i leve obale Dunava cene kvadratnog metra značajno povoljnije, čak i trostruko manje - objašnjavaju iz jedne prestoničke agencije za nekretnine.

Najpopularnije lokacije i dalje su u blizini Hrama Svetog Save na Vračaru, gde je za potpuno praznu garsonjeru od 34 kvadratna metra, smeštenu u prizemlju stambene zgrade, potrebno izdvojiti vrtoglavih 93.500 evra. U najvećem broju, reč je o zgradama novije gradnje, koje u ukupnom broju stanova broje najviše garsonjera.

Ne zaostaje ni predeo oko Pravnog fakulteta, gde je najveća tražnja za kupovinu najmanjih stanova, ali uglavnom u zgradama starije gradnje. Cena kvadrata kreće se od 2.000 evra, a u ponudi su i garsonjere salonskog tipa u samom Tašmajdanskom parku, gde je za samo 29 kvadrata potrebno izdvojiti i 90.000 evra. Nešto povoljniji kvadrat je na Dorćolu i stambenim objektima u blizini Kalemegdana, gde potpuno opremljen stančić od oko 30 kvadrata staje oko 80.000 evra. Delovi Zvezdare, u blizini Đeram pijace i okoline Bulevara kralja Aleksandra, ne zaostaju u zbiru najskupljih lokacija, pa se potpuno opremljena garsonjera u novogradnji u ovom kraju Beograda može pazariti već za 2.000 evra po kvadratu.

Najtanja ponuda garsonjera je na Novom Beogradu. Cene variraju od bloka do bloka, ali i blizine popularnih sadržaja poput šoping centara. Tako se stan od 21 kvadrata u blizini Starog Merkatora može pazariti za 44.000 evra, dok se za istu kvadraturu stana u Paviljonima mora izdvojiti oko 15.000 evra.

IDEALNA ZA STUDENTE

Kupovina garsonjere, tvrde agenti nekretnina, najviše privlači već osigurane porodice, koje osim sopstvenog stana u kome žive žele da ulože u još jednu nekretninu, koja će "samu sebe isplaćivati".

Ovo pravilo važi kako za one iz drugih gradova Srbije, tako i za same Beograđane, koji već imaju neku veću nekretninu. Oni iz provincija garsonjere obično planiraju da ustupe deci, kada odrastu i odluče se za studiranje. S druge strane, oni iz Beograda kupuju ove stanove jer su najisplativiji za izdavanje i praktično i ukoliko podignu kredit za njegovu kupovinu, mesečna kirija za izdavanje pokriva te troškove - objašnjava Igor Jakovljević, agent sa decenijskim iskustvom prodaje nekretnina u Beogradu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar