Garsonjera na Vračaru, kao kuća u Sremčici

Agenti koji trguju nekretninama kažu da je 50.000 evra najčešća izdvojena suma za kupovinu krova nad glavom u Srbiji. Za tu svotu novca građani mogu kupiti garsonjeru u centru Begrada, dvosoban stan u većini gradskih opština, dok se kuća sa placem može pronaći u perifernim naseljima. Od kupca zavisi koju od ovih opcija će izabrati, u zavisnosti od potreba, želja i afiniteta.

U prestonici, prosečna cena jednog kvadrata kreće se od 723 evra u Kotežu, do 2.888 evra koliko košta kvadrat u naselju Belvil na Novom Beogradu. Za uloženih 50.000 evra ili 5.950.000 dinara, može se pazariti garsonjera u elitnom delu grada, koja je uknjižena i pripada novogradnji. S druge strane, možete se odlučiti za legalizovanu kuću sa placem u perifernim naseljima. Garsonjera na Vračaru, u blizini Hrama Svetog Save, iznosiće 17 metara kvadratnih, dok se u Sremčici može kupiti 75 kvadrata prostora za istu cifru.

Jednosobni stanovi od prosečno 40 kvadrata, koji ne zahtevaju dodatno ulaganje, kao što je renoviranje stolarije i opremanje kupatila, prodaju se na Čukarici, delovima Novog Beograda, Zemuna i Palilule. Novogradnja i centralno grejanje su stavke koje povećavaju cenu kvadrata na svakom od ovih odredišta. Ukoliko se kupac ipak odluči za dvosobni, porodični stan, čija kvadratura iznosi oko 50 ili 60 metara kvadratnih, može da računa na kvadrate po nešto nižoj ceni. Međutim, to neretko podrazumeva dodatno ulaganje i renoviranje prostora, što kao krajnji rezultat često ima troškove koji su mnogo veći od prvobitno planiranih.

Za kupce koji se ipak odluče za kuću, cena zavisi od placa na kojem se objekat nalazi, ali i od toga da li je objekat legalizovan. Ukoliko se kupovina kuće ispostavi kao najpovoljnija opcija, neophodno je detaljno proveriti da li je objekat upisan u katastar nepokretnosti, odnosno da li ima građevinsku dozvolu, ako je još uvek u izgradnji. Za sumu od 50.000 evra može se kupiti prostrana i legalizovana porodična kuća u Altini, Ledinima i Malom Mokrom Lugu. Kuće od prosečno 160 metara kvadratnih, mogu se kupiti po ceni od 40.000 evra u naselju Grocka. Za istu sumu, može da se kupi dom u Železniku, čija je veličina oko 50 kvadratnih metara.

S druge strane, kupovina izgrađene porodične kuće ne mora da bude jedino rešenje. Ukoliko se odlučite za nešto udaljeniji deo grada, moguće je kupiti plac, na kome se može postaviti montažna kuća. Za 30.000 evra mogu se kupiti placevi od 10 ili 15 ari u naseljima Kaluđerica, Surčin, Ripanj, Lipovica i Ugrinovci. Osim zemljišta i dozvole za gradnju, prilikom kupovine placa neophodno je proveriti da li je obezbeđena voda, uvedena struja, izgrađena kanalizacija i asfalt. Svi nabrojani faktori znatno utiču na cenu kvadrata placeva u prigradskim naseljima, jer od njih zavisi kvalitet života stanovnika.

Posle kupovine placa, montažna kuća od 44 kvadratna metra sa dnevnim boravkom, kuhinjom, trpezarijom, dve spavaće sobe i kupatilom po sistemu "ključ u ruke", može se kupiti za 17.000 evra. U sivoj fazi, montažna kuća veličine 90 kvadrata, može se kupiti po istoj ceni. Okvirna cena za montažne kuće po sistemu "ključ u ruke", kreće se oko 330 evra po metru kvadratnom za kuće manje od 100 kvadrata, odnosno 250 evra za kuće od oko 200 kvadrata.

Za razliku od prestonice, za koju je potrebno izdvojiti najviše novca za krov nad glavom u pojedinim gradovima i selima u Srbiji, za 50.000 evra može se kupiti nekoliko stanova od po 100 kvadrata, deset kuća ili čak deset hektara zemlje, zajedno sa kućom.

PERIFERIJA

U Kaluđerici, stan od 40 kvadrata može da se kupi po ceni od 30.000 evra, dok se u Mladenovcu stan od 70 do 80 kvadrata može pronaći za 40.000 ili 50.000 evra . Kao u svim ostalim gradskim opštinama, cena zavisi od lokacije. Tako se u centru Mladenovca stan od 60 kvadrata može kupiti po ceni od 35.000. Kuća u Koraćici od 120 kvadrata košta 44.000 evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar