Evropsko tržište nekretnina: Snažan rast ulaganja u komercijalne nekretnine

Investiciona aktivnost na evropskom tržištu komercijalnih nekretnina dostigla je u trećem kvartalu 2015. najviši nivo u poslednjih deset godina.

Tokom perioda jul-septembar 2015. u ovaj sektor nekretnina uloženo je 62 milijardi evra, što je 18 odsto više u poređenju sa istim tromesečjem prošle godine.

Kako je objavljeno na sajtu „Property Wire“, najveći rast investicione aktivnosti, preko 7 milijardi evra, zabeležen je u Francuskoj, pri čemu su dominirali domaći ulagači sa učešćem od 70 odsto. Najpoželjnije francusko tržište poslovnog prostora je i dalje Pariz.

Najviše se ipak trgovalo u Nemačkoj. U trećem kvartalu, promet komercijalnih nekretnina iznosio je 14 milijardi evra, u poređenju sa 5,6 milijardi evra u istom kvartalu 2014. Tokom prvih devet meseci ove godine ulaganja u komercijalne nekretnine u Nemačkoj premašila su 36 milijardi evra, što je za 40 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Snažan rast tržišta komercijalnih nekretnina u proteklom kvartalu zabeležile su i Norveška, 139 odsto, i Švedska 68 odsto, u poređenju sa 3Q 2014. Blizu rekorda je i tržište u Belgiji.

U Južnoj Evropi pozitivne pomake su načinile Italija i Portugal, dok je Španija „izvan vidokruga“ investitora, piše Property Wire.

Kad je u pitanju Centralna Evropa, najveće aktivnosti na tržištu nekretnina zabeleženo su u Mađarskoj, Poljskoj i Češkoj.

Posmatrano po gradovima, najveći rast u ulaganja tokom trećeg kvartala beleže nordijske prestonice: Oslo, Kopenhagen i Stokholm. Karakteristično je da u ukupnim transakcijama, domaći ulagači čine 70 odsto, kupci iz Evrope učestvuju sa 25 odsto, dok je 5 odsto investitora izvan granica Evrope.

U grupi Top 10, osim nordijskih prestolnica, nalaze se Pariz, London, i još 5 nemačkih velikih tržišta, Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Minhen i Stuttgart .

„Svedoci smo snažnog rasta investicija na komercijalnom tržištu nekretnina u trećem kvartalu ove godine. Očekujemo da se ovaj trend nastavi, tako da verujemo da će po obimu ulaganja u ovaj sektor godina biti više nego dobra„, kaže Jonathan Hull, direktor u „Capital Markets“.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar