Elektronske građevinske dozvole u drugoj polovini 2015.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će se sa izdavanjem elektronskih građevinskih dozvola u Srbiji početi u drugoj polovini sledeće godine.

"Deo podzakonskih akata je već spreman, a ostatak će biti završen do 15. februara", rekla je Mihajlović u Skupštini Srbije gde se raspravlja o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji koji će investitorima omogućiti izdavanje građevinskih dozvola za 28 dana.

Ona je precizirala da će građevinske dozvole početi da se izdaju u roku od 28 dana danom stupanja na snagu izmena tog Zakona.

"Ona će prvo biti u papiru, a od druge polovine sledeće godine, biće elektronske", rekla je Mihajlović i podvukla da će investitori imati drugačiji ambijent, da neće više ići od šaltera do šaltera, od ministarstva do ministarstva, već da će sve to raditi lokalne samouprave.

"Investitor ima prvi dolazak na šalter ili službu gde se interesuje, daje svoj idejni projekat, nakon toga praktično radi sve opština, grad ili država, obezbeđuju mu sva potrebna dokumenta i nakon toga on priprema projekat za građevinsku dozvolu i dobija građevinsku dozvolu. To je revolucionarni korak što se tiče Srbije", istakla je Mihajlović.

Govoreći o Beogradu na vodi, ona je rekla da je za ovu zemlju nacionalni interes svaka investicija koja može da dovede do zapošljavanja novih ljudi i stotina miliona evra novih investicija.

Živković neće glasati za predložene izmene

Predsednik Nove stranke Zoran Zzivković izjavio je da ta stranka neće podržati izmene Zakona o planiranju i izgradnji, jer one ne donose ništa novo u odnosu na prethodni iz 2009. koji je bio katastrofalan.

On je tokom načelne parlamentarne rasprave o predloženim izmenama rekao da su one loše i da će ova partija podneti 17-18 amandmana, ali i preporučio vladi da, ako ima iskrene namere, spremi jedan "novi i ozbiljan zakon" po uzoru na onaj iz 2003.

Taj zakon ( iz 2003.godine) je imao kratak period primene jer je ubrzo došla neka nova vlast koja ga je primenjivala na najgori mogući način. On je promenjen relativno brzo, a pre toga nije primenjivan jer je bio moderan, ali i imao kaznene odredbe koje su bile veoma ozbiljne i predviđale kaznu do godinu dana zatvora za onog ko započne gradnju bez dozvole“, istakao je Živković.

Podsetio je da je prva i osnovna zamerka na Predlog izmena zakona o kome se u skupštini raspravlja ta što ima previše regulacije i centralizacije odlučivanja u ovoj oblasti, ali i to što nije promenjen deo koji se tiče prostornog plana Srbije, koji nudi zastarelo gledanje za ovu oblast.

Imamo previše regulative i dan danas, tako da će mogućnost da se za 28 dana dobije dozvola biti isto tako realna kao što je po prethodnom zakonu to bio 31 dan. Ogromna je procedura, i dalje ima dosta papira. To što će sada, umesto investitora, neko iz opštine da trči po šalterima, nisam sigurna da će dati efekta“, rekao je Živković.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar