Elektronske dozvole ubrzale gradnju – U prvih pet meseci 2016. vrednost građevinskih radova veća za 59%

Izdavanje upotrebne dozvole za svega nekoliko dana doprinelo je da vrednost građevinskih radova u ovoj godini poraste u odnosu na prethodnu. Tako je za prvih pet meseci 2016. vrednost građevinskih radova veća za 59% u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštilo je u nedelju (20. novembra 2016. godine) Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Najviše zahvaljujući uvođenju elektronske građevinske dozvole, Srbija je za dve godine skočila za 44 mesta na Doing Business listi Svetske banke.

Šabac, Valjevo, Pančevo, Niš, Beograd su gradovi rekorderi u Srbiji po brzini izdavanja upotrebne dozvole kroz sistem za elektronsko izdavanje dozvola, pokazala je prva analiza sprovedena za period od 1. januara, od kad je novi sistem uveden, do 1. novembra. U ovih pet gradova se na upotrebne dozvole, koje predstavljaju završnu fazu pred početak građevinskih radova, čekalo od dva do 12 radnih dana.

Prvi među najboljima - Šabac, izdavao je dozvole za svega dva radna dana, a do 1. novembra ih je u Šapcu izdato ukupno 125.

U Valjevu su ukupno izdate 104 dozvole, a podnosioci zahteva su ih dobijali u proseku za tri radna dana, dok se u Pančevu čekalo u proseku četiri radna dana, a taj grad je ove godine izdao već 116 dozvola.

U Nišu je rešeno 95 zahteva, po prosečnoj brzini od sedam radnih dana, dok je u Beogradu rešeno 160 zahteva, u proseku za 12 radnih dana.

Analiza je pokazala i da su najlošije bile lokalne samouprave Bela Crkva, Zrenjanin, Kanjiža, Dimitrovgrad, navedeno je u saopštenju.

Upotrebnu dozvolu u Srbiji od ove godine moguće je dobiti samo elektronskim putem.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar