Efektiva: Oprez pri uzimanju stambenih kredita, u euriboru se krije zamka

Udruženje bankarskih klijenata “Efektiva” danas je preporučilo građanima u Srbiji da budu oprezni pri uzimanju stambenih kredita, iako su povoljne kamate na te pozajmice.

U saopštenju “Efektive” se navodi da su kamatne stope na stambene kredite indeksirane u evrima najniže od kada se ta vrsta pozajmice pojavila u Srbiji, kao i da su cene nekretnina drastično manje nego pre nekoliko godina, ali da niko ne može predvideti kretanje kursa evra i euribora (kamatne stope po kojoj poslovne evropske banke pozajmljuju novac), koji je sastavni deo kamate.

“Euribor je sada na istorijskom minimumu i upravo tu se krije zamka za potencijalne korisnike. Sadašnja vrednost euribora je negativna (kreće se u rasponu od minus 0,25 do minus 0,3), što kada se doda na neku prosečnu maržu od 3,5 odsto čini kamatu od oko 3,2 odsto godišnje”, istakla je “Efektiva”.

Ukazano je da bi rast euribora veliki broj korisnika stambenih kredita odveo u kašnjenje otplate i moguću prodaju nepokretnosti.

“To nije nemoguće jer se dogodilo i s kreditima u švajcarskim francima, koji su takođe reklamirani kao povoljniji, a sada su noćna mora ovim korisnicima koji plaćaju duplo veće rate nego na početku”, navela je Efektiva.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar