Efektiva: NBS ne nudi trajna rešenja za kredite u francima

Iako je NBS ponudila četiri modela prevazilaženja ovog problema, iz udruženja Efektiva kažu da ni jedan od njih ne predstavlja trajno rešenje.

Zadovoljavajuće rešenje za građane koji imaju kredit u švajcarskim francima, prema rečima stručnjaka još nije pronađeno.

Lepo je imati račun u švajcarskoj banci, ali ne i stambeni kredit u švajcarskim francima. Pre dva meseca franak je u naglo ojačao za 20%, pa su i rate za kredit skočile. Ekonomisti kažu da NBS još nije ponudila adekvatna rešenja za klijente.

"Jer su i dalje u mnogo lošijem položaju danas, nego kada su kredit uzeli pre 7-8 godina, znači nakon toliko otplaćenih rata, da kažem vraćenih banci, oni duguju opet više, i to za 25 odsto nego kada su uzeli kredit", kaže Zoran Grubišić iz Beogradske bankarske akademije.

Jedno od rešenja je, na primer, da banke ponude klijentima mogućnost konvertovanja "švajcarskih" kredita u evro, po kursu povoljnijem za pet odsto, i produžetak roka otplate duga za pet godina.

U udruženju Efektiva kažu da su ponuđena rešenja neprihvatljiva, jer bi klijenti, ukoliko bi ih prihvatili, ostali bez prava da u narednom periodu pokrenu sudski spor radi poništenja ugovora o kreditu.

"Ako se ne reši problem trajno, na neki efikasniji način, imaćemo rast problematičnih kredita, samim tim će banke biti u problemu, s obzirom na to da je 70 odsto kredita osigurano kod Nacionalne korporacije, doći će i država u problem da će preko Nacionalne korporacije morati da isplaćuje veliki novac bankama kako bi sanirala njihove gubitke", navodi Dejan Gavrilović iz udruženja Efektive.

Kediti u "švajcarcima" nisu jedini koji su problematični. Otprilike svaki peti kredit u Srbiji, građanima ili preduzećima, je u docnji.

O tome je tokom prethodna dva dana razgovarano i u NBS. Za sada se, kako je saopšteno, nije došlo do konkretnih rešenja, a ona se, kako tvrde bankari, očekuju do kraja godine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar