Duplo veći porez na prazne stanove u Crnoj Gori

U Crnoj Gori ima oko 58.000 praznih stanova koji će se, po važećim zakonima, kao sekundarne nekretnine oporezovati po stopi većoj za 100 odsto.

Prema Zakonu o porezu na nepokretnosti, objavljenom na sajtu Ministarstva finansija, poreska stopa na nepokretnu imovinu u Crnoj Gori kreće se od 0,1 do 1,0 odsto.

"Svi stanovi koji su upisani u katastarske evidencije su predmet oporezivanja. Ali, često imamo situacija da ima nelegalnih objekata, pa samim tim i obuhvat oporezivanja može da bude različit od jedne do druge lokalne samouprave - zavisno od toga koliko su uspele da evidentiraju nelegalne objekte, da utvrde vlasništvo nad njima i da utvrde poresku obavezu", objašnjava Milanka Otović iz Ministarstva finansija.

Predlog građevinara da se stanovi koji nisu prodati oslobode plaćanja poreza, ili ih treba tretirati kao robu na lageru, za njih je, kako kažu, u osnovi neprihvatljivo.

"Stav ministarstva finansija je da će biti oporezovani i da je takvo zakonsko rešenje dato u postojećem zakonu. Imajući u vidu da su predstavnici građevinara članovi radnog tima, zajednički ćemo razmotriti sve mogućnosti i zauzeti stav", kazala je Otović.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar