Država ponudila 109 stanova, a ostalo neprodato 96

Republička direkcija za imovinu je 26. decembra prošle godine oglasila prodaju 109 objekata, od kojih su svi osim jednog u Beogradu. Rok za prijavu istekao je 10. januara ove godine, u zakonskom roku stiglo je 29 ponuda za 15 nepokretnosti. Komisija je nakon otvaranja ponuda utvrdila da su za 13 nepokretnosti stigle validne ponude.

Do poslednjeg dana prošlog meseca Republička direkcija za imovinu zaključila je 11 ugovora, a ostali će biti zaključeni do kraja ove nedelje, rečeno je našem listu u Direkciji.

Od 109 ponuđenih stanova i kuća – a ima i lokala i garaža – veći deo ima aktuelne zakupce, kojima rok na koji su zakupili nekretnine ističe za godinu-dve, a ima i ugovora koji važe do 2026. godine. U Republičkoj direkciji za imovinu objašnjavaju da kupci stanova koji su sada pod aktuelnim zakupom zapravo postaju zakupodavci sa svim pravima i obavezama uređenim Ugovorom o zakupu i odredbama o obliglacionim odnosima. Drugim rečima, nakon što potpišu ugovor o kupovini nekretnine, oni su, a ne više država, zakupodavci onima koji sada koriste zakup.

Da li će neko od aktuelnih zakupaca želeti da stan u kojem je sada kupi, u Republičkoj direkciji za imovinu nisu mogli da nam kažu, ističući da to zavisi od samog zakupca kao i odluke zakupodavca da li će nekretninu prodati jer, po onome što se zna, od dosadašnjih zakupaca stanova i kuća na Voždovcu, Čukarici i u Zemunu, jedino je stric našeg proslavljenog tenisera Novaka Đokovića Goran skopio kuporodajni ugovor, čime je zapravo kupio nekretninu u kojoj već nekoliko godina stanuje. On je postao vlasnik vile u Ulici Beogradskog bataljona i za nju je morao da plati 289.065 evra jer je kvarat procenjen na 1.588 evra, dok je garaža procenjena na 22.000 evra. Da li je Goran Đoković sve to pazario po početnoj ceni koju je odredila Republička direkcija za imovinu, ostaje tajna jer se podaci o tome ne daju javnosti.

Pominje se da su nekretnine od Republičke direkcije za imovinu pazarile i dve firme, ali se cena ne zna, dok je u preostalih devet slučajeva reč o pojedincima.

Najviše pometnje izazvao je deo javnog oglasa Republičke direkcije za imovinu kojim se prodaje čak 54 Diposova stana u Ulici Pere Todorovića u kojima već godinama stanuju izbeglice. Međutim, za kupovinu tih stanova stigle su samo dve ponude, od kojih nijedna nije bila validna, što znači da za sada izbeglice ostaju u tim nekretninama. Međutim, to nikako ne znači da će država odustatiti od prodaje ta 54 stana. Izbeglice koje godinama žive u njima tvrde da nemaju novac da sada otkupe stan od države, iako su svesni toga da su to ipak državni stanovi i da ona ima pravo da ih proda ukoliko joj nisu potrebni.

Zainteresovanih za stan u Novom Sadu nije bilo

Među 109 stanova oglašenih za prodaju našao se i jedan u Novom Sadu, u Ulici Pariske komune, od 40 kvadratnih metara. Početna cena kvadrata bila je 772,21 evra, odnosno 30.888,58 evra ukupno. Kako je našem listu rečeno u Republičkoj direkciji za imovinu, zainteresovanih za kupovinu tog stana nije bilo.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar